in

Zwangere Chantal (23) rookt gewoon lekker door: ‘Maak je niet druk’

Chantal (23) is een verstokt roker. Ze paft lekker door met ongeveer twintig sigaretten per dag. Bovendien is ze zwanger van een kindje. De vrouw is uitgerekend in november, maar ze denkt er nog niet aan om te stoppen met roken.

Chantal zegt dat ze al sinds haar vijftiende rookt. “Ik pikte er soms eentje uit de handtas van mijn moeder. Ze zag het wel, maar zei er nooit iets van. Op een bepaald moment liet ik oudere jongens sigaretten voor me halen. En dan ben ik pas echt begonnen.”

Lees ook
Dochter bezoekt vaders graf met regelmaat – na 43 jaar blijkt haar papa er niet te liggen

De meeste vrouwen die zwanger zijn, stoppen per direct met roken. Dat doen ze uiteraard voor de baby, namelijk om het ongeboren kind niet bloot te stellen aan gifstoffen.

Voor Chantal valt het allemaal wel mee. Ze vindt dat mensen zich druk maken om niks. “Ik en mijn vriend roken beiden. Ook in de woonkamer. Dan is het wel moeilijk om zomaar te stoppen. Omdat hij niet buiten wil roken, zit ik sowieso de hele dag al in de rook.”

Haar familie kan er niet om lachen. “Mijn moeder rookte ook gewoon door toen ze zwanger was van mij. En wat gebeurde er met mij? Totaal niks.”

Lees ook
Gabby (24) vertelt: “Ik zoek een man maar hij moet minstens 1 miljoen hebben”

Volgens Chantal geloven de mensen alles wat ze in de media horen. “Kijk maar naar corona, dat was ook gewoon nep.”

Dit is beste een vreemde vergelijking. Chantal weigert te stoppen en denkt niet dat haar baby er last van zal hebben.

Op de website van de Rijksoverheid worden de kwalijke gevolgen duidelijk omschreven. Het kind ontwikkelt zich minder goed, waardoor het hoe dan ook verzwakt op de wereld komt. Om nog maar te zwijgen over het verhoogde risico op een miskraam, vroeggeboorte, afwijken, astma en overgewicht.

Daarmee geconfronteerd zegt Chantal: “Het kan ja, maar dat hoeft helemaal niet.” Binnen enkele maanden komt haar kindje ter wereld.

Jongens gooien kat van hoge brug, politie start onderzoek

Baby Jari wordt geteisterd door onbekend virus: ‘Ouders moeten dit weten’