in

Ziekenhuis voert abortus uit bij verkeerde patiënte, kerngezonde vrouw verliest ongeboren kind

Een tragedie heeft zich voltrokken in een ziekenhuis in Tsjechië, waarbij per abuis een abortus is uitgevoerd bij een verkeerde patiënte. Een Aziatische vrouw kwam slechts langs voor een routinecontrole, maar raakte door een catastrofale blunder van de artsen haar ongeboren kind kwijt.

De gezonde vrouw, die vier maanden zwanger was, werd vorige week maandag in het Bulovka-ziekenhuis in Praag onder narcose gebracht en onderging een gynaecologische ingreep. Hierbij werd zwangerschapsweefsel verwijderd, wat resulteerde in een miskraam. Deze operatie was eigenlijk bedoeld voor een andere Aziatische vrouw, die op dezelfde dag moest langskomen voor haar ingreep.

Lees ook
Horrorbeelden: Mike in Spanje aangevallen door krokodil in zwembad!

Het tragische misverstand was te wijten aan een taalbarrière, meldt de Tsjechische nieuwszender CNN Prima News. De patiënte zou geen Duits spreken en zou daardoor verkeerd zijn begrepen. ,,Een Tsjechische patiënte zou dit nooit hebben toegelaten”, zegt Jan Prada, voorzitter van de medische organisatie Czech Medical Chamber. ,,Het grootste probleem is dat deze vrouw überhaupt op de operatietafel terecht is gekomen.”

Groot nieuws
De blunder is in Tsjechië groot nieuws. Het ministerie van Volksgezondheid betuigt zijn ‘diepe spijt’ tegenover de patiënt en de hele familie, vertelt Ondřej Jakob, woordvoerder van het ministerie. ,,Er was een onvergeeflijke menselijke fout en de verantwoordelijken zijn buiten dienst gesteld.” Minister Kamal Farhan vindt dat de vrouw moet worden gecompenseerd. ,,Niemand kan het verlies dat de moeder heeft geleden echter met financiële middelen compenseren”, voegt hij eraan toe.

Lees ook
Omstanders filmen reanimatie Heerlen: waarom doen mensen zoiets?

Het ziekenhuis heeft inmiddels zijn excuses aangeboden aan de familie en is bereid de patiënt op passende wijze te compenseren, valt te lezen in een verklaring. Ook zal de politie een strafrechtelijk proces starten en passende maatregelen nemen tegen de betrokkenen. De artsen die de abortus hebben uitgevoerd zijn voorlopig geschorst, in afwachting van verdere ontwikkelingen in het lopende politieonderzoek.

Abortus is in Tsjechië legaal tot 12 weken. Als er sprake is van medische complicaties kan een vrouw tot 24 weken legaal het kind laten weghalen.

Te streng? Taylor onthult de 5 relatieregels waaraan haar vriend zich moet houden

Politiehonden moeten voortaan een blauw zwaailicht dragen tijdens hun dienst