in

Wildplukkers opgepast: besmetting gevaarlijke vossenlintworm ligt op de loer

Het seizoen om wilde vruchten te plukken in de natuur is weer aangebroken. Reden voor het Voedingscentrum om te waarschuwen voor de eitjes van de vossenlintworm: een worm die ongeveer een halve centimeter lang wordt en ernstige lever-, longen- en hersenklachten kan veroorzaken. “Vaak merk je pas in een laat stadium dat je besmet bent.”

Tien tot vijftien jaar na besmetting, om precies te zijn. Hoewel het risico om in Nederland besmet te raken erg klein is, vindt het Voedingscentrum het wel belangrijk om uit voorzorg te waarschuwen vanwege de mogelijk ernstige gevolgen. Zonder behandeling kan je er zelfs aan doodgaan.

Grensregio’s
Het RIVM onderzoekt elke paar jaar de aanwezigheid van vossenlintworm bij vossen, de belangrijkste verspreider van de worm. Uit het meest recente onderzoek, uit 2017, kwam naar voren dat er een lichte toename te zien was in het aantal besmette dieren. En dat zou dan weer tot een toename in besmette vruchten kunnen leiden.

Lees ook
Nochtli laat per ongeluk even iets te veel zien op snel verwijderde foto

Let wel: het gaat alleen om Oost-Groningen en Zuid-Limburg. In andere provincies komt tot op heden geen vossenlintworm voor.

Het gaat deze zomer erg goed met de bramen, onder meer door droogte. “Ze hangen er dik en gezond bij”, vertelt wildplukexpert Edwin Flores

De eitjes van de vossenlintworm komen via de uitwerpselen van vossen op wilde vruchten, zoals bramen, en paddenstoelen terecht.

Wat te doen
Het belangrijkste advies van het Voedingscentrum is om in Oost-Groningen en Zuid-Limburg geen wilde vruchten of paddenstoelen te plukken. De worm komt vanuit België en Duitsland onze kant op en is daarom alleen in de grensregio’s te vinden.

Mocht je de verleiding om wilde vruchten te plukken (en te eten) niet kunnen weerstaan én woon je in één van de risicoregio’s, was de vruchten dan grondig en kook ze. Het maakt niet uit of het bramen, frambozen of bosbessen zijn, alle vruchten brengen risico met zich mee.

Lees ook
Zwangere Chantal (23) rookt gewoon lekker door: ‘Maak je niet druk’

“Als je de vruchten grondig wast en voldoende verhit, zijn ze veilig om te eten”, zegt een woordvoerder van het Voedingscentrum. Je vriezer zal alleen weinig helpen, tenzij je -80 graden weet te bereiken.

De waarschuwing geldt in de risicoregio’s ook voor vruchten uit je tuin. Als je bijvoorbeeld een appel- of perenboom hebt, moet je in het bijzonder oppassen met fruit dat op de grond heeft gelegen of laag hing. Na de zomer is het risico nog niet geweken. De eitjes van de vossenlintworm kunnen namelijk ook op paddenstoelen terechtkomen.

Honden en katten kunnen ook besmet raken met de eitjes van de vossenlintworm en ze verspreiden. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om in Oost-Groningen en Zuid-Limburg de handen te wassen na het aaien van dieren. Bij het tuinieren is het verstandig om handschoenen te dragen.

Ismaël (35) bekent zijn moeder vermoord te hebben: “Zaag genomen en lichaam in stukken gezaagd”

Niemand komt aan mijn vrouw: Dieven krijgen pak slaag van bejaarde Rinus (74)