in

Wetenschap: Mannen worden twee keer zo snel kaal als ze te veel werken

Misschien niet het beste nieuws om te horen voor de mannelijke carrièretijgers met een volle haardos, maar recent hebben onderzoekers ontdekt dat mensen die meer dan 52 uur per werk werken, twee keer zoveel kans hebben om kaal te worden.

Misschien is er niet direct een man overboord, gezien de meeste mensen van ons zo’n 40 uur per week werken, althans dat is wat in ons contract staat.

Echter is het in andere landen zoals Zuid-Korea en China een 50-urige werkweek heel gebruikelijk. Dit is gelijk de reden waarom onderzoek naar het verband tussen uitgebreid werken en haaruitval, dat resultaten van 13.000 mannen opleverde, nu voor het eerst is uitgevoerd.

De wetenschap heeft al eerder aangetoond dat stress voor verandering zorgt in onze hormoonspiegels in bepaalde delen van het lichaam, waaronder de hoofdhuid.

Lees ook
Man vindt puppy die schoen als schuilplaats gebruikt en geeft haar een nieuwe kans

Simpel gezegd betekent dit wanneer je gestrest raakt of bent, de hormonale verandering van de groei van haarzakjes op de hoofdhuid worden geremd.

Uit een eerder onderzoek werd al aangetoond dat stress ervoor zorgt dat ons immuunsysteem de haarzakjes kan aanvallen.

Ook is vastgesteld dat stress de ‘çatagene’ of rustfase verandert. Tijdens de catagene fase stopt het haar met groeien en maakt het zich los van de bloedtoevoer. Hierdoor wordt het haar zwakker.

Mocht de catagene fase voortijdig ingaat, betekent het dat je helaas in sneltreinvaart op weg bent naar een kladde hoofdhuid.

Onderzoekers van de Sungkyunkwan University School of Medicine in Zuid-Korea hebben tussen 2013 en 2017 meer dan 13.000 mannen tussen de 20 en 59 jaar bestudeerd en onderzocht.

De mannen werden in groepen gesplitst op basis van de uren dat ze werkten. daarnaast werden andere factoren zoals burgerlijke staat, inkomen en algehele gezondheid voor het onderzoek meegenomen.

Uit de resultaten kon al snel worden geconcludeerd dat lange werkweken een verband heeft met kaalheid.

Lees ook
John zat drie jaar vast omdat hij een aapje wilde stelen uit de dierentuin voor zijn vriendin

Kyung-Hun Son, hoofdredacteur van het onderzoek vertelt: ”Lange werktijden hangen significant samen met de toegenomen ontwikkeling van alopecia bij mannelijke werknemers.

Beperking van werktijden om de ontwikkeling van kaalheid in de kiem te smoren, kan noodzakelijker zijn voor jongere werknemers, zoals die in de jaren 20 en 30, waar symptomen van haaruitval beginnen te verschijnen.

‘Preventieve interventies om passende en redelijke werkuren te bevorderen zijn vereist in onze samenleving.

‘Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in de Annals of Occupational and Environmental Medicine, omvatte geen vrouwen. Son voegde eraan toe: ‘Veel onderzoeken hebben het mechanisme van alopecia-ontwikkeling door stress onthuld.

‘In muizenexperimenten was stress significant gerelateerd aan de remming van haargroei, inductie van catagene cyclus en schade aan haarzakjes, ‘Andere onderzoeken hebben ook gesuggereerd dat stress verwondingen en ontstekingen van haarzakjes, celsterfte kan beïnvloeden en de haargroei kan remmen.

‘Op basis van deze eerdere onderzoeken kunnen we voorzichtig aannemen dat de relatie tussen lange werktijden en de ontwikkeling van alopecia waarschijnlijk wordt gemedieerd door werkgerelateerde stress.’

Tony was kansloos bij de vrouwen, dan maar een relatie met zijn eigen moeder..