in

‘Wauw, zo bijzonder’: ruim 30.000 euro opgehaald voor dakloze Hadjar

Het is voor Hadjer Al-Ali hét voorbeeld dat wie goed doet in het leven, goed ontmoet. De dakloze man uit Amsterdam bracht zondag een gevonden portemonnee met 2000 euro naar het politiebureau. Want: dat was nou eenmaal niet van hem. Mensen vinden dat zo’n mooie daad dat er nu spontaan geld voor Hadjer wordt ingezameld, inmiddels al ruim 30.000 euro.

“Wauw…”, is het eerste wat Hadjer zegt als RTL Nieuws hem vanochtend belt om te vragen wat hij van de laatste tussenstand vindt. Hij had het zelf nog niet gezien, want: “Eerlijk, ik ben pas net wakker. Ik had wat geld geleend na alle commotie om een nachtje met een dak boven mijn hoofd te slapen. Maar, ik viel pas superlaat in slaap. Het was heet, veel muggen en ik had nog zo veel adrenaline in mijn lichaam door alles.”

Hadjer was gisteren overal in het nieuws: zijn weldaad om een portemonnee met 2000 euro daarin naar het politiebureau te brengen, leverde hem naast een onderscheiding van de politie ook veel aandacht op. Gisteren vertelde hij nog, in onderstaande video, dat hij veel appjes binnenkreeg van mensen die hem wilden helpen.

Lees ook
Influencer Nina Warink: 'Niet vies van poseren in lingerie'

In de afgelopen uren werden die appjes omgezet in daden: mensen zijn massaal geld gaan inzamelen voor de dakloze Hadjer. Hij had de actie zelf opgezet, omdat hij daar naar eigen zeggen ontzettend veel verzoeken toe kreeg. “Dat is ontroerend, en een bevestiging voor mij dat de manier waarop ik mijn leven leid correct is. Ik zeg iedereen altijd de waarheid, streef naar eerlijkheid. Nu krijg ik dit ervoor terug: voor mij is dat een teken. Een beloning, en dat doet me echt heel veel.”

‘Uit een goede daad, komt weer iets goeds’
Op dit moment heeft Hadjer geen woning, hij verdient geld met het inzamelen van statiegeldblikjes en -flesjes waar hij zijn eten van koopt. “Maar als ik veel verdien, geef ik het weer weg aan andere daklozen. Ik geloof namelijk altijd dat uit een goede daad weer iets goeds komt, zo sta ik in het leven. Ik verwachtte daarom ook dat na deze daad van de portemonnee er mooie dingen op mijn pad zouden komen, maar dit had ik nooit kunnen bedenken.”

Lees ook
Zoon steekt moeder dood vanwege ruzie over blowen: 'Ik was zo kwaad dat ik haar heb vermoord'

Hadjer wil, zodra het geld op zijn bankrekening staat, graag in contact komen met een makelaar die hem kan helpen aan een huurwoning. Vanuit daar wil hij zijn leven verder opbouwen. “Mijn leven zal hierdoor beter worden, ik kan weer investeren in een toekomst.”

Hoe die toekomt eruit gaat zien, weet Hadjer nog niet. Hij heeft veel berichten gekregen van mensen die hem verder willen helpen of hem een baan aanbieden. “Maar één ding ga ik sowieso doen: mijn kennis over daklozen delen met de wereld via sociale media nu iedereen mij kent en mij is gaan volgen op Instagram.”

Hadjer merkt namelijk dat veel mensen op daklozen neerkijken. “Bij een simpele vraag naar hoe laat het is, lopen mensen al weg of kijken ze snel de andere kant op. Terwijl het enige verschil tussen jou en mij is dat ik geen huis heb en jij wel. Wij daklozen mogen er ook zijn in de maatschappij, doen er ook toe. Ik wil mensen met mijn verhaal inspireren om anders naar je medemens te kijken.”

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit

Fatbike gelijk aan bromfiets? Rijbewijs en helmplicht, zegt VVD