in

Waarom vrouwen vaak ’s nachts in hun slaap klaarkomen

Waarom mannen klaarkomen is duidelijk. Maar het vrouwelijk orgasme is nog steeds omgeven door mysterie. Tijd om wat tipjes van de sluier op te lichten.

Nou, nou
In het preutse Amerika kreeg menrode koontjes van de aflevering van Grey’s anatomy waarin een vrouwelijke gynaecoloog masturbatie aanraadde als pijnstiller. Ze liet op een scherm zien hoe de pijnprikkels in de hersenen verminderden na een orgasme. Wij Nederlanders haalden onverschillig onze schouders op. Wij vinden masturbatie niet zo’n ding. En de meesten van ons wisten allang dat klaarkomen de scherpe kantjes van bijvoorbeeld hoofdpijn en menstruatiepijn af kan halen. Nog niet zo heel lang geleden werd dat tijdens een wetenschappelijk onderzoek ook weer bevestigd; vrouwen maken tijdens het orgasme de pijnstillende stof serotonine aan.

Dit zou ons weer een stapje dichter bij het antwoord brengen waarom vrouwen klaarkomen. Het nut van de mannelijke climax spreekt voor zich. Nogal belangrijk voor het voortbestaan van de soort. Men ging er lange tijd van uit dat het vrouwelijk orgasme een doelloos bijproduct was van de evolutie – vrouwen delen een groot deel van hun biologie met mannen. Veel deskundigen denken dat nog steeds. Gewoon een leuk cadeautje van de natuur. Toch wordt het soms ook weer tegengesproken. Bij sommige vrouwelijke zoogdieren (kat, koala, fret) wordt de eisprong opgewekt door seks, bij andere soorten, waaronder de mens, is de eisprong onafhankelijk van de daad. Er zijn wetenschappers die denken dat de ovulatievorm die de andere zoogdieren hebben eerder bestond dan die van ons, en dat een vrouwelijk orgasme – een reden om (meer) seks te willen hebben – daar een overblijfsel van is. Maar goed, helemaal zeker weten we het niet. En de vraag is of we het ooit gaan begrijpen.

Fake it till you make it
Wat het allemaal nog ingewikkelder maakt, is dat een man in feite maar één soort orgasme heeft, en vrouwen wel vier soorten orgasmes kunnen krijgen. We zetten ze nog even op een rij. Met stip op 1: het clitoraal orgasme. Tijdens een onderzoek gaf 37 procent van de ondervraagde vrouwen aan alleen te kunnen klaarkomen als de clitoris wordt gestimuleerd. Helaas is het toch nog steeds een beetje taboe om dat toe te geven, waardoor vrouwen het idee kunnen krijgen dat er iets mis is met ze als het niet op een andere manier lukt (en dat terwijl slechts 18 procent van de vrouwen voldoende heeft aan v*ginale penetratie).

P*rnovideo’s dragen wel enigszins bij aan dit gevoel; daarin komt de gemiddelde vrouw krijsend klaar als er alleen maar naar haar gekeken wordt. Het v*ginaal orgasme is het tweede soort orgasme, dat vooral wordt bereikt door stimulatie van de G-spot. Bepaalde standjes (zoals doggy style) maken het makkelijker om op deze manier klaar te komen. Het heftigst is voor veel vrouwen het gemengde orgasme – v*ginaal en clitoraal tegelijk dus. Dit orgasme kun je bijvoorbeeld bereiken door op je partner te zitten, waarbij de clitoris ook meteen gestimuleerd wordt als jij hem berijdt. Óf door orale seks, waarbij je ook gericht gevingerd wordt. De vierde climax is het meervoudige orgasme, vooral voor vrouwen die het trekken om langdurig op dezelfde plek te worden aangeraakt. Het geheim: wisselen van snelheid en techniek, en erogene zones afwisselen.

Als we nu toch alles op tafel gooien, mag een vijfde soort orgasme eigenlijk niet ontbreken: het neporgasme. Maar liefst 67 procent van de vrouwen schijnt weleens een climax te faken. Om haar partner een goed gevoel te geven, of om een einde te maken aan een vrijpartij. Geen goede zaak, zei seksuologe Goedele Liekens ooit. Volgens haar geef je een man foute informatie als je net doet alsof je klaarkomt. Mannen willen wel, maar moeten weten wat ze moeten doen. Dat moeten wij vrouwen aangeven. Marjolein (32) weet dat allemaal wel, maar moet toegeven dat ze af en toe faket. ‘Vaak vingert mijn vriend me nadat we gevreeën hebben, om te zorgen dat ik ook klaarkom,’ zegt ze. ‘Af en toe voel ik echter na een paar minuten al dat het hem niet gaat worden, zonder reden eigenlijk.

Lees ook
Vrouw komt er na 40 jaar achter dat ze incestkind is

Op zo’n moment ga je er juist op focussen, waardoor het helemaal kansloos is. Dan fake ik zodat hij stopt. Ik ben toch bang dat hij denkt dat hij iets niet goed doet als ik eerlijk zou zijn. Ik wil hem niet kwetsen.’ Marjolein komt vaak genoeg tijdens de gemeenschap zelf wel klaar (weliswaar met behulp van haar hand), maar er zijn genoeg vrouwen die alleen maar een orgasme kunnen krijgen wanneer ze masturberen – en dus niet met een partner – en vrouwen die helemaal nooit klaarkomen. Hoe groot die laatste groep is, is onduidelijk. Sommige seksuologen denken 5 tot 10 procent van alle vrouwen, maar andere deskundigen denken dat dat overdreven is, of juist weer een te lage inschatting. Gek genoeg is er nooit echt gedegen onderzoek naar gedaan, dus kunnen we geen harde cijfers noemen.

Op naar een hoogtepunt
Seksuologe Astrid Kremers wil benadrukken dat niet alle vrouwen het niet-klaarkomen ervaren als een probleem. ‘Seks hoeft niet per se te eindigen in een orgasme,’ zegt ze. ‘Er zijn echter vrouwen die het wél als probleem ervaren, omdat ze het graag eens willen meemaken, vaker zouden willen, of het graag samen met hun partner zouden ervaren. Als het inderdaad een probleem is, is het allereerst van belang om te achterhalen wat de reden is, en wat de omstandigheden zijn waardoor je geen orgasme krijgt.

Krijg je bijvoorbeeld wel een orgasme als je masturbeert? Word je wel adequaat geprikkeld? Geef je bij je partner aan hoe je gestimuleerd wilt worden? Heb je tijdens sterke opwinding alle aandacht voor jezelf, oftewel: kom je dan in de solofase? Zo zijn er meerdere vragen die inzicht geven. Er zijn ook talloze tips om wél tot een hoogtepunt te komen. Zo raad ik bijvoorbeeld aan om – samen of alleen – de tijd te nemen om te ontdekken wat je lekker vindt. Zorg ervoor dat het niet een ‘project’ wordt om jou te laten klaarkomen, dat verhoogt de prestatiedruk en verlaagt de kans dat je los kunt laten. Er zijn nog meer tips die zouden kunnen helpen, en ik denk dat vrouwen niet moeten schromen om een afspraak met een seksuoloog te maken.’ Onlangs bleek uit onderzoek trouwens dat vrouwen die faken zich vaak moeilijk kunnen hechten aan hun partner, en de neiging hebben om hem emotioneel gezien niet helemaal toe te laten.

’Hoe vaak je als vrouw klaarkomt, schijnt voor een groot deel ook genetisch bepaald te zijn. Én het hangt blijkbaar ook nog eens af van het type man dat je hebt. Het lijkt niet meer dan logisch dat je betere seks hebt wanneer je je vent een beetje te pruimen vindt, maar het orgasme van heterovrouwen schijnt intenser te zijn als een man ­succesvol, aantrekkelijk en grappig is. 
Dat is blijkbaar een overblijfsel uit de oertijd; met dit soort mannen had je grotere kans op sterke en goed gelukte kinderen.

Dat mannen vaker orgasmes hebben dan vrouwen, zal niemand verbazen. Een belangrijke reden die deskundigen daarvoor echter noemen, zal dat wellicht wél. Vrouwen hebben doorgaans meer negatieve gevoelens en ontevredenheid over hun lichaam, en focussen zich soms meer daarop dan op de seksuele ervaring. Dit kan van invloed zijn op de seksuele voldoening en de mogelijkheid om klaar te komen. Mannen zijn daar veel minder mee bezig, en focussen zich echt op de seks.

Lees ook
Man verhuurt zichzelf om niks te doen en heeft duizenden klanten!

Als we er even wat cijfers in gooien: gemiddeld komt zo’n 95 procent van de heteromannen klaar tijdens de seks. Bij hetero­seksuele vrouwen is dat stukken minder, namelijk zo’n 65 procent. Lesbische vrouwen doen het in dit opzicht stukken beter: gemiddeld eindigt voor zo’n 86 procent van hen de seks in een orgasme. De reden dat dit zo ver uit elkaar ligt? Lesbische vrouwen worden vaker door hun bedpartner getrakteerd op orale seks, en hun vrijpartijen duren over het algemeen langer – en omvatten vaker ook voorspel en tongzoenen. En vrouwen hebben in de regel nu eenmaal langer nodig om tot een orgasme te komen. En hier nog een weetje dat het prima zou doen in Trivial Pursuit: onlangs bleek uit Duits onderzoek dat vrouwen die hun neus snuiten voor de seks vaker klaarkomen. Echt. Dat heeft iets met reukzin te maken.

Squirten en nachtelijke orgasmes
Er zijn veel zaken omtrent het vrouwelijk orgasme die bijdragen aan het mysterie, en die steeds blijven zorgen voor discussie. Het fenomeen squirten bijvoorbeeld blijft ook zo’n lastige kwestie. ‘Het bestaat!’ lees je in het ene onderzoek. ‘Het is een mythe!’ schreeuwt het volgende. Wij helpen je voor eens en voor altijd uit de droom (nou ja, misschien alleen voor nu, want wie weet wordt het binnenkort weer tegengesproken): uit het allerlaatste wetenschappelijk onderzoek, dat heel recent werd gepubliceerd, kwam naar voren dat het toch echt gewoon plas is. Er werden echo’s gemaakt, waaruit bleek dat de blaas voor de seks leeg was, zich tijdens de seks weer vulde, en na het squirten weer leeg was. Er zat ook urinezuur in. Wellicht komt er dus over een tijdje weer een ander onderzoek waaruit blijkt dat het tóch anders ligt, maar vooralsnog kunnen we er even niets meer van maken dan dit. Sorry.

Nog zo’n wonderlijk iets is het nachtelijk orgasme, terwijl je slaapt dus. Dat mannen af en toe een natte droom hebben, wisten we al, maar vrouwen komen ook geregeld klaar in 
hun slaap. Grappige wetenswaardigheid: bij mannen neemt het aantal natte dromen af naarmate hun leeftijd vordert, vrouwen krijgen alleen maar meer nachtelijke hoogtepunten. 
Een van de bekendste Amerikaanse seksuologen, Debby Herbenick, denkt dat dit komt omdat orgasmes bij vrouwen veel te maken hebben met zelfvertrouwen, geborgenheid en onze hersenen. Zij zegt dat klaarkomen over het algemeen makkelijker wordt met een paar extra levensjaren en ervaring. Het kennen van en je vertrouwd voelen met je lichaam zou dus voor vrouwen de kans op een orgasme tijdens de slaap kunnen verhogen.

Tijdens je diepe slaap droom je, en stroomt er meer bloed naar de zwellichamen in de v*gina. Uiteindelijk vindt er een orgasme plaats door stimulatie van de hersenen. Orgasmes tijdens de slaap zijn in de meeste gevallen dus niet het gevolg van fysieke aanraking. Dit wordt bevestigd door een onderzoek waaruit bleek dat vrouwen met een beschadigde ruggengraat, die dus de verbinding tussen de hersenen en geslachtsdeel missen, nog steeds kunnen klaarkomen in hun slaap. Hoewel je een orgasme meestal in je hele lichaam voelt, wordt het geregeld en gecontroleerd door je hersenen.

Er is nog ongelooflijk veel te ontdekken over het vrouwelijk orgasme. Ongetwijfeld zal er de komende jaren nog wel meer onderzoek naar gedaan worden, én blijven wetenschappers kibbelen over het hoe en waarom. We wachten af. In de tussentijd kunnen we er het beste maar gewoon van genieten. Want er gaat niets boven een orgasme. Wat het nut er ook van is.

‘Martien Meiland houdt iedereen voor de gek en speelt een typetje’

Man doodt per ongeluk liefje door seks met komkommer