in

Video van dader Weiteveen: ’Richard is helemaal doorgedraaid’

WEITEVEEN – De zwareuitbarsting dinsdagochtend in het Drentse Weiteveen die aan twee mensen het leven kostte, is mogelijk een wraakactie van de opgepakte verdachte (50) uit hetzelfde dorpje. In een video die op Facebook is geplaatst door een man uit Weiteveen, zegt hij met een bebloede hand iets ergs te hebben gedaan na een conflict. Aanleiding voor het geweld lijkt een langlopend conflict over de verkoop van een woning. De betrokken makelaar bevestigt aan De Telegraaf dat een langlopende ruzie was tussen de kopers en de verkopers.

De politie Noord-Nederland meldt op de hoogte te zijn van de video en dat er onderzoek wordt gedaan naar de beelden. De politie wil niet zeggen of de opgepakte verdachte dezelfde man is. Op de video die De Telegraaf heeft gezien vertelt een hysterische man die zichzelf filmt, dat er ’iets heel erg is gebeurd’ na volgens hem jaren van treiterijen.

’Rest van mijn leven in de bak’
Het gezin van deze Richard K., zou daarvan de dupe zijn geweest. Hij vindt het niet erg om daarvoor ’de rest van mijn leven in de bak te gaan’, zegt de man. Hij voelt zich in de steek gelaten door de politie en de rechtsstaat en spreekt zijn gezinsleden aan. „Ik hou van jullie. Ik hou van jullie”. De man zegt dat hij geen geweld zal plegen als de politie komt.

Lees ook
Man die acht ribben stiefzoontje (4) brak wordt een dag later tot sterven toe in elkaar geslagen

Volgens diverse bronnen uit de omgeving van de man zou hij een conflict hebben gehad met mensen uit Polen. Er zou nog een derde zwaargewonde man zijn, die in de rug zou zijn gestoken. De politie kon daar dinsdagmiddag nog niet op reageren. Wel meldde de politie eerder al dat er vermoedelijk is geschoten en dat er meerdere gewonden zijn.

Makelaar
Het conflict zou gaan over de verkoop van een woning. Uit gegevens van het kadaster blijkt dat de verdachte zijn woning exact een jaar geleden heeft verkocht aan een man met een Poolse naam en een vrouw met een Nederlandse naam.

Makelaar Bart Beukema uit Veenoord was bij die verkoop betrokken, bevestigt hij aan De Telegraaf. Hij was ervan op de hoogte dat er een conflict was ontstaan over de verkoop en dat dit al langer speelde, maar Beukema is geschokt door het drama dat zich dinsdag heeft voltrokken. ,,Ik ben hier door overvallen. Te bizar voor woorden. Ik kan er inhoudelijk niet veel over zeggen. Het gaat over bouwtechnische zaken. Ongelooflijk dat het hiertoe leidde.”

’Ze hebben ons getergd tot op het bot’
Inmiddels is online ook een tweede video opgedoken van een vrouw. Daarin vertelt zij, in tranen: „Nou, jullie hebben het filmpje gezien van Richard.” Volgens de vrouw is er een conflict geweest over de verkoop van een woning en is Richard haar partner. Hun kinderen zouden ernstig zijn bedreigd. „Zij hebben ons getergd tot op het bot.”

Lees ook
Vakantieliefde van Jeroen op Mallorca kotst zijn mond even vol tijdens het zoenen!

Volgens de vrouw heeft ze geprobeerd om haar echtgenoot op andere gedachten te brengen en het aan de politie over te laten. „Maar Richard is dus helemaal doorgedraaid. Die is er naar toe gegaan. En waarschijnlijk heeft die Pool hem bedreigd met een pistool, ofzo. Ik weet het niet, ik was er niet bij natuurlijk. Zoals gewoonlijk ben ik zo plichtsgetrouw en naar mijn werk gegaan. En ik hoor op mijn werk dat Richard daar naartoe is gegaan en dat hij waarschijnlijk die mensen heeft neergeschoten.”

In een derde video, die lijkt te zijn gemaakt door omstanders, is te zien hoe een groot aantal politieagenten een man aanhoudt. De arrestant op de beelden lijkt zo op het oog dezelfde persoon te zijn als die in de video waarin de vermeende dader vertelt dat er ’iets heel erg is gebeurd’.

’Emoties door vreselijk voorval’
De burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout, spreekt op X zijn medeleven uit. Hij spreekt van een vreselijk voorval.

Het politieonderzoek is nog in volle gang, vertelt Jose van Gijssel van de politie Noord-Nederland. ,,Er zijn op twee plekken overleden personen aangetroffen. Bij een woning en in een voertuig . Er is vooralsnog geen andere verdachte in beeld, dan de man die is aangehouden.” Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend gemaakt.

In folie gewikkelde dode vrouw net over de grens gevonden

Door een stukje zwart tape op een kentekenplaat kreeg een nietsvermoedende man 28 boetes op de mat