in

Verwaarloosde hond met kilo’s stinkende klitten in beslag genomen

In een schrijnende zaak van dierenverwaarlozing werd vorige week een zwaar verwaarloosde hond aangetroffen in een woning in Woerden. De toestand van het dier was zo schrijnend dat het bijna onherkenbaar was geworden. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) noemt het een van de ernstigste gevallen van verwaarlozing die ze ooit hebben gezien.

Een inspecteur van de LID bracht samen met de politie een bezoek aan de sterk naar ammoniak stinkende woning, waar zij werden geconfronteerd met een schrijnende situatie. Het bleek te gaan om een klein schoothondje dat letterlijk kilo’s aan ernstig vervilte vacht met zich meedroeg. De vacht van de hond was zo sterk in klitten verstrikt dat het arme dier nauwelijks kon bewegen.

Lees ook
Noah (11) overlijdt na val van schommel

De LID maakt zich ernstig zorgen over de toestand van de hond, die vermoedelijk een kruising is van een shih tzu. Een vervilte vacht kan leiden tot ernstige complicaties, zoals huidontstekingen, jeuk en pijn. Daarnaast leek de hond uitgedroogd te zijn, wat de alarmerende situatie nog verder verergerde.

De inspecteurs van de LID benadrukken de ernst van dit geval, waarbij een woordvoerder verklaarde: “We zien vaak gevallen van verwaarloosde dieren, maar zelden zo ernstig als in dit geval.”

Lees ook
Nederlands gezin omgekomen bij bergwandeling in Zwitserland

De hond is onmiddellijk in beslag genomen en naar een veilige locatie gebracht. Na de inbeslagname kreeg het dier op het politiebureau een welverdiende bak water aangeboden, die gulzig werd opgedronken. Later werd de hond onderworpen aan een grondige scheerbeurt, waarbij bijna 2,5 kilo vervilte vacht werd verwijderd.

De politie zal de omstandigheden in de woning verder onderzoeken, en het Openbaar Ministerie zal besluiten over eventuele strafrechtelijke vervolging. Naast de hond bevonden zich nog twee katten in de woning, die in goede gezondheid verkeerden. Echter, vanwege de schadelijke ammoniaklucht in de woning zal de bewoonster door de rijksdienst RVO bestuursrechtelijke maatregelen opgelegd krijgen. Als de situatie niet verbetert, kunnen verdere stappen worden ondernomen.

Bedrijf maakt speciaal ‘inlegkruisje’ voor mensen die veel scheten laten

Danielle heeft haar neus laten amputeren: ‘Nu ben ik intens gelukkig’