in

Vader van vermiste peuter Emile onder vuur op sociale media

Het is nog geen 18.00 uur, op zaterdag 8 juli 2023, als de buren Colomban Soleil (26), een jonge ingenieur, haastig zijn huis zien verlaten, in het dorpje La Bouilladisse (Bouches-du-Rhône).

De vader van het gezin heeft net gehoord van de verdwijning van Emile, zijn zoontje van 2,5 jaar. De kleine Émile was volgens de Franse media ‘s morgens met zijn moeder op pad gegaan om een paar dagen vakantie door te brengen in het buitenverblijf van zijn grootouders van moederskant, in Le Vernet.

Colomban en zijn echtgenote Marie verhuisden na een verblijf in Marseille naar La Bouilladisse, de plaats waar Marie opgroeide.

Een oudere inwoonster van La Bouilladisse over het gezinnetje van 4: “Het zijn heel goede mensen. Een gelukkig gezin, zorgeloos en probleemloos, heel liefdevol en heel religieus. Het lijkt ongelooflijk, ondenkbaar.”

Volgens tijdschrift Marianne is de “politieke piste” bij de verdwijning wel niet uitgesloten. Politieke piste? Die piste zit bij de vader van de kleine Emile.

Colomban Soleil werd geboren op 26 augustus 1996. Begin 2020 trouwde hij met Marie Vedovini. Emile heeft nog een jonger zusje: Alaïs, amper enkele maanden oud. Colomban heeft zelf nog twee oudere broers en twee oudere zussen. (zie onder)

SEKTE

In La Bouilladisse kent iedereen de familie langs moederskant van Emile. “Zijn overgrootmoeder was de lerares van het halve dorp – heel streng, maar gerespecteerd”, glimlacht een oud-leerling. Zijn opa is fysiotherapeut, ook erg populair. En zijn moeder is de oudste van tien broers en zussen.”

Lees ook
Man moet onder druk van zijn vrouw dagelijks seks hebben met schoonzus

Een zeer grote familie dus, maar ver van alle feestgedruis, omschreven als “zeer traditioneel”, een strenge en religieuze “clan”, (een sekte zelfs sommigen zelfs) waarvan de kinderen niet naar de lagere school gingen. “In de huidige maatschappij is het hebben van tien kinderen en thuisonderwijs een beetje vreemd”, zegt een kritisch familielid.

Ze geven de voorkeur aan de Latijnse mis van de kerk van Saint-Charles, in Marseille of zelfs in Aix, boven de gewone liturgie van de plaatselijke parochie, waar ze soms, zoals in Vernet, concerten van heilige muziek gaven. In die plaatselijke kerk wordt wel gedacht aan de kleine Emile. (zie foto onder – screenshot La Provence

Religieuze en sacrale liederen die ook weerklank vonden in het huis van Emile, beschreven als zeer wakker voor zijn leeftijd. “Hij sprak goed en liep goed”, merkt een buurman op. Ik heb hem zelfs meerdere keren zien ontsnappen, kortstondig, via de trap. Dus ik dacht onmiddellijk aan een wegloper.”

BASTION SOCIAL

Alle Fransen leven dus mee met die ouders van de vermiste peuter Emile in Haut-Vernet? Niet alle Fransen. Zo zijn er heel wat linkse burgers die nog een openstaande rekening hebben met de vader van Emile. Die vader is dus Colomban Soleil. Hij was rechtstreeks betrokken bij een razzia in 2018 in Marseille.

Tijdens die bewuste avond van 26 mei 2018, na de demonstratie van het ‘Bastion Social’ (sociale bastion letterlijk) in Aix-en-Provence waarin werd opgeroepen tot de toepassing van nationale voorkeur (geïnstitutionaliseerd racisme), werd een allochtoon koppel in hun auto, tegen een achtergrond van racisme, aangevallen door een tiental mensen van dat Bastion Social.

De media toen: “Na het breken van het ramadanvasten afgelopen zaterdag, rond één uur ‘s nachts, wilden Houda en Tahir in de steegjes van het stadscentrum parkeren om een ijsje te eten. Oorspronkelijk afkomstig van de Gard, komt het meisje voor het eerst naar Aix waar Tahir, een buschauffeur van Kéolis, woont.”

Lees ook
Sami wil 10 keer een vrij partij per dag, maar haar vriend trekt het niet meer

Het stel, dat plots met de wagen vastzit op een kruispunt, ziet een horde op hen komen. Getuigen melden dat ze jongeren zagen rennen met kappen over hun hoofd, het geluid van een brekend raam hoorden, het geschreeuw van een vrouw en vijf of zes mannen die zich op hen wierpen en de man die vele klappen zal krijgen om zijn verloofde te beschermen, waaronder zelfs een met een ijzeren staaf. En dan deze woorden die de zaak zijn hatelijke dimensie geven: “Ga terug, de ramadan doen, vuile Arabier!” volgens La Provence.

Hierna werden 4 mensen van Bastion Social gearresteerd door de politie, waaronder twee mensen van Bastion Social Marseille: Colomban Soleil, de vader van de kleine Emile dus, evenals twee mensen van Bastion Social Lyon.

Soleil woont dan met zijn vriendin Marie Vedovini in de rue Marx Dormoy te Marseille. Op sociale media laten linkse activisten zich gaan. “Een kleine fascist minder” over Emile, verwijzend naar zijn vader.

Uiteindelijk werd alleen Clément D., vervolgd voor rebellie en formeel geïdentificeerd door een getuige, schuldig bevonden. Hij werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk, en een verbod van drie jaar om in de gemeente Aix te verblijven. De anderen worden vrijgesproken met het voordeel van de twijfel.

Een bron: “Het heeft wel geen zin om je te concentreren op de vader, de sleutel tot dit verhaal ligt aan de kant van de moeder. Émile was bij immers de ouders van de moeder. De fundamentalistische sekte zit aan de kant van de moeder.”

Moeder (59) van Wesley Sneijder overleden: ‘Hou voor altijd van je mama’

Schokkende overeenkomsten: Émile (2) vermist, 34 jaar na verdwijning van 3-jarige Yannis in dezelfde regio