in

Tiener steekt stiefvader neer die moeder wurgt en gaat vrijuit

DEN HAAG – Een man die met een mes is gestoken door zijn stiefzoon en daardoor invalide raakte, wil dat er opnieuw naar de rechtszaak over de steekpartij wordt gekeken. De 15-jarige dader werd ontslagen van rechtsvervolging. De advocaat van het slachtoffer vindt dat er inhoudelijke fouten zijn gemaakt door het Openbaar Ministerie en heeft een klacht ingediend bij de hoofdofficier van justitie.
Na een avond stappen met Karin, de moeder van zijn stiefzoon, komt de 44-jarige Ferry dronken thuis in Voorburg, staat in het politiedossier. Dat is op de vroege ochtend van 9 april 2023. Op de bank vertelt Ferry aan stiefzoon A. dat hij onderweg naar huis ruzie heeft gehad met zijn moeder, omdat hij haar telefoon was kwijtgeraakt.

Als Karin terugkomt van het zoeken naar haar telefoon gaat de ruzie verder. Ferry grijpt Karin bij de keel en probeert haar de slaapkamer in te duwen. A. hoort het gevecht vanuit zijn slaapkamer, pakt een mes en loopt de woonkamer in.

Zenuwen met mes geraakt
A. ziet dat Ferry zijn moeder probeert te wurgen en steekt zonder aarzelen zijn stiefvader in de rug. Ferry raakt zwaargewond. Het mes doorboort zijn onderrug en raakt zenuwen waardoor zijn linkerbeen nu deels is verlamd en misschien zelfs moet worden afgezet.
In de rechtszaal is de schuldvraag niet zo interessant. A geeft ook toe dat hij Ferry heeft gestoken, maar de vraag is of hij er voor moet worden gestraft. Was het neersteken van zijn stiefvader geoorloofd om zijn moeder te beschermen of had hij ook wat anders, minder gewelddadigs, kunnen doen?

Lees ook
Man (23) zwaargewond na ontsnapping uit rijdend arrestantenbusje in Rotterdam

In het vonnis van de rechter staat onder meer: ‘De verdachte heeft ook verklaard dat hij ervan overtuigd was dat hij de aangever fysiek niet aankon gelet op het verschil in leeftijd en lengte. De verdachte heeft verder verklaard dat hij bang was dat F. de slaapkamerdeur dicht zou doen die alleen vanaf de binnenkant kon worden afgesloten en dat hij zijn moeder niet meer zou kunnen verdedigen. Toen de verdachte zag dat de aangever zijn handen om de nek van zijn moeder had, begon te grommen en haar vervolgens de slaapkamer in duwde, vreesde hij op dat moment voor het leven van zijn moeder.’

De rechter vindt A. schuldig aan poging tot doodslag, maar ontslaat hem van rechtsvervolging. Advocaat Willem Backer, die Ferry bijstaat, vindt dat er fouten gemaakt zijn door het Openbaar Ministerie omdat veel punten uit het strafdossier buiten beschouwing zijn gelaten.
Zo was A. volgens Backer bijvoorbeeld onder invloed van cannabis, had moeder Karin geen verwondingen, vertrouwde A. zijn stiefvader niet omdat hij dronken was en verklaarde A. het recht in eigen handen te hebben genomen.

Lees ook
Bahar (20) pleegt zelfmoord na ruzie met vriend: ‘Ik heb je nooit bedrogen’

Mes in onderrug
Backer heeft ook het idee dat de officier van justitie A. heeft willen beschermen vanwege zijn leeftijd. In de klacht die hij ingediend heeft staat: ‘Het feit dat het hier gaat om een minderjarige verdachte lijkt zwaar te hebben meegewogen in de oordeelsvorming van het OM in deze zaak.’
Ook staat er: ‘Ter zitting werd door de officier namelijk gerekwireerd dat het eenmaal steken met een mes in de onderrug in verhouding stond tot de aanval van cliënt richting de moeder van de verdachte. Dit standpunt doorstaat geen enkele kritische feitelijke en juridische analyse.’

Klacht in behandeling
Een woordvoerder van het OM laat weten dat de klacht nog in behandeling is en voegt er aan toe dat klachten over de ‘strategie van een officier van justitie’ een paar keer per jaar voorkomen. De advocaat van A. liet telefonisch weten niet te willen reageren op de klacht van Backer.

Dakloze moeder woont met pasgeboren baby in auto, gemeente wijst verzoek woning af

Wim gebruikt tandenborstel als pikant speeltje. Het ding breekt af: operatie van twee uur nodig!