in

Syriër voor rechter na afwijzen woning: hij wil geen appartement delen met anderen

Een bewoner van het asielzoekerscentrum in Utrecht dreigt op straat te belanden omdat hij een aanbod voor een huurwoning heeft afgewezen. De man uit Syrië ziet te veel nadelen in een appartement dat hij met twee anderen moet delen.

De man heeft een verblijfsvergunning, waardoor hij recht heeft op huisvesting. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bood hem eerder dit jaar een appartement in buurgemeente IJsselstein aan. Dat weigerde hij, waardoor het COA zijn verblijf in het asielzoekerscentrum wil beëindigen. Nu de man weigert te vertrekken, vroeg het COA dinsdag via een kort geding bij de rechtbank in Utrecht om ontruiming.

Lees ook
Wendy van Hout deelt trieste update over situatie Mark

Te klein
In het geval van de Syriër kwam het COA uit op een gedeeld appartement in de wijk IJsselveld in IJsselstein. Maar hij vindt de woning te klein om met twee anderen te delen, noemt specifiek ook de keuken te krap omdat hij van koken houdt en vreest dat hij geen contact met zijn huisgenoten kan krijgen omdat hij alleen Arabisch spreekt. Bovendien is het te ver van zijn opleiding in Utrecht en is hij bang er besmet te worden met corona.

Via een vriend, die tijdens de zitting Arabisch in Engels vertaalde, zei de man zich slecht behandeld te voelen door medewerkers van het COA. Andere statushouders komen veel sneller aan een woning, zei hij. Het appartement vindt hij niet geschikt om samen te zijn met een vriendin.

Lees ook
Deze armband geeft een elektrische schok als je teveel geld uitgeeft

Lege handen
Het COA betoogde tijdens de zitting dat er grote krapte is op de woningmarkt en een dergelijke woning het maximaal haalbare is voor een alleenstaande. Na de weigering heeft hij geen recht meer op een slaapplaats in het asielzoekerscentrum en rest de maatschappelijke opvang van de gemeente. ,,In een huisvestingsgesprek wordt altijd verteld dat je na een weigering met lege handen achterblijft’’, zei de raadsvrouw.

De rechter doet binnen twee weken uitspraak.

Naakte man rent door straten

Dode baby ontdekt in vuilnisbak in treintoilet