in

Sven (33) en Ardin (25) uit de Alblasserwaard in Frankrijk dood gevonden

In het noordoosten van Frankrijk zijn twee Nederlanders van 25 en 33 tijdens een kanotocht omgekomen. Alblasserdamsnieuws.nl meldt dat het gaat om twee zwagers uit de Alblasserwaard. De 33-jarige Sven komt volgens de website uit Nieuw-Lekkerland; de 25-jarige Ardin uit Brandwijk. Nabestaanden en de Franse politie verschillen van mening over wat er woensdagmiddag is gebeurd.

Het is onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld op het kanaal tussen het Lac d’Auzon-Temple en de rivier de Aube bij het dorpje Mathaux. Nabestaanden van de twee hebben een compleet andere lezing dan de Franse politie.

Het Temple-meer is een waterdepot van een drinkwaterbedrijf, dat zijn water uit de Aube haalt. Het kanaal brengt het water van de rivier naar het meer.

‘Vader probeerde zoontje te redden’
De nabestaanden hebben tegen Alblasserdamsnieuws.nl gezegd dat de twee mannen met een groep andere familieleden aan het kanoën waren, toen de groep in de buurt van Mathaux in de problemen kwam.

Lees ook
Kamran (43) overleden door explosie rotterdam: Hij hielp iedereen in de buurt

Ze kregen te maken met draaikolken, die veroorzaakt worden door pijpleidingen die water uit de Aube halen. Dat deel van het kanaal bij Mathaux staat om die reden bekend als gevaarlijk.
De kano van Sven en zijn jonge zoontje sloeg om, zo vertellen de nabestaanden.

De vader probeerde zijn kind te redden, maar kwam zelf in de problemen. Zwager Ardin schoot te hulp, maar verdronk. Zijn lichaam werd later gevonden. Sven kon uit water gehaald worden, maar kreeg een hartstilstand. Hij is tevergeefs gereanimeerd.

Ardin laat een zwangere vriendin achter, zo meldt het Reformatorisch Dagblad. Ze is zwanger van een tweeling en is opgenomen in een Frans ziekenhuis, schrijft de krant.

‘Twee slachtoffers met kano in verboden gebied’
De NOS heeft de Franse politie gesproken. Die komt met een andere lezing van de gebeurtenissen.
Volgens de Franse politie zaten de twee slachtoffers in een kano, en waren ze in verboden gebied aan het varen, in de buurt van Mathaux. Ze werden meegenomen door de sterke stroming van het kanaal.

Sommige Franse media melden dat de mannen een kind of hond zagen in het water, en dat ze die wilden redden, maar de politie spreekt dat tegen. Zij zeggen dat de mannen nieuwsgierig waren naar het verboden stuk.

Lees ook
Man (43) verdacht van jarenlang misbruik en filmen eigen dochtertje (6)

Het eerste slachtoffer werd snel uit het water gehaald, maar had geen hartslag. Reanimatie mocht niet baten. Het lichaam van de tweede man werd later teruggevonden. De andere deelnemers bleven ongedeerd.

De mannen maakten deel uit van een groep van tien, zegt de Franse politie. De overige leden van de groep zouden het ongeluk niet van dichtbij hebben gezien. De groep verbleef op een camping in het dorp Dienville, in het departement Aube. Daar zouden ze de kano’s hebben gehuurd, aldus de Franse politie.

De Telegraaf heeft camping Domaine Le Columbier gesproken. Een medewerker bevestigt dat een deel van de familie hier kampeert; de omgekomen mannen en de rest van de groep verbleven op Camping du Tetre, ook in Dienville.

“Het is een tragedie”, zegt de medewerker tegen de krant. “Een deel van de familie komt hier al dertig jaar. Dit zijn zulke vriendelijke mensen. Ieder jaar zagen we er nieuwe baby’s bij komen. Ik had niet kunnen denken dat dit hier ooit zou kunnen gebeuren.”

Camping du Tetre bevestigt dat de slachtoffers en de familie op de camping verbleven, maar wil verder niet reageren op vragen van de krant.

Emmer vol uitwerpselen op boot met jongeren gedumpt

De bezorger die niet in een regenboogbus wilde rijden werkt nu bij de concurrent!