in

Sunneklaas op Ameland: waarom mag niemand iets weten over dit griezelige feest?

Terwijl bewoners van het vasteland dinsdagavond braaf Sinterklaasliedjes zingen, gaat het er op Ameland iets anders aan toe. Hier vieren de eilandbewoners namelijk Sunneklaas, een geheimzinnig feest waar griezelige beelden van rondgaan.

Er is weinig bekend over het mysterieuze feest op Ameland en daarom gaan er spookverhalen rond. Zo zouden vrouwen niet naar buiten mogen, anders worden ze geslagen. Mannen met enge maskers zouden door de straten struinen en buitenstaanders zouden op grote afstand worden gehouden.

Volgens Quest doen de eilanders er alles aan om pottenkijkers van het eiland te houden als Sunneklaas zijn intrede doet. De veerboten varen niet af en hotels zijn gesloten, aldus het wetenschappelijk tijdschrift. Alles om er maar voor te zorgen dat buitenstaanders niks van het feest meekrijgen.

Lees ook
Elena’s woonplezier verstoord door migranten: “Ik trek het niet meer”

Gesneuvelde ruiten
Op 5 december gaan rond 17.00 uur de lichten op het eiland uit. Ook het licht van de vuurtoren. En dat betekent dus ook dat het niet bepaald gewaardeerd wordt als je de lichten toch aan laat staan. Journalist Arnold-Jan Scheer zegt in de Limburger dat je niet verbaasd moet opkijken als er een raam sneuvelt zodra je je hier niet aan houdt.

Vanaf dat moment moeten ook alle vrouwen en kinderen binnen blijven. Wanneer zij toch de straat op gaan en gepakt worden, zit er volgens eilander Piet Faber maar één ding op: “Zo hard mogelijk naar huis rennen om klappen te voorkomen”, zegt hij tegen de regionale krant.

Lees ook
Omstanders filmen reanimatie Heerlen: waarom doen mensen zoiets?

Mannen op straat
De mannen lopen verkleed en onherkenbaar door de straten. De outfits worden maanden van te voren uitgezocht. Omdat de feestvierders niet herkend willen worden, zetten ze ook een andere stem op. De mannen gaan langs de deuren en voeren hier toneelstukjes op, zei de directeur van VVV Ameland eerder tegen de NOS. “De grap is om de regels te overtreden, al mag ik dat eigenlijk niet hardop zeggen”, zegt hij dan.

Later op de avond wordt er feest gevierd en hierbij mogen ook de vrouwen en kinderen aanwezig zijn.

Mocht je afvragen of die arme eilandkinderen het dan helemaal zonder Sinterklaas moeten doen: “Die is ’s middags voor de kinderen. Maar de eilanders ­hopen dat hij daarna zo snel mogelijk oprot, zodat ze het echte feest kunnen vieren”, aldus Faber.

Cameraploeg van PowNed ‘belaagd door knokploeg’ tijdens sunneklaasfeest op Ameland

Jongetje (4) overleden na aanrijding in Someren