in

Student (23) laat benen amputeren voor verzekeringsgeld, maar valt door de mand

TAIPEI – Een Taiwanese student die zijn benen liet amputeren in de hoop veel verzekeringsgeld op te strijken, is tegen de lamp gelopen. Zelfs het voorschot dat hij al kreeg, moet hij terugbetalen. Maar bovenal gaat hij voortaan gemankeerd door het leven.

De 23-jarige Zhang, een universiteitsstudent uit Taiwan, maakte begin 2023 plannen met een man van dezelfde leeftijd om een grote slag te slaan door verzekeringsfraude te plegen. De twee gingen er ’s avonds op uit op een motorfiets in Taipei, nadat ze een paar dagen daarvoor verschillende verzekeringen af hadden gesloten op naam van Zhang. Na het ritje stak hij zijn benen meer dan tien uur lang in een emmer vol ijs, zodat die zo bevroren zouden zijn dat er niets anders opzat voor de dokters dan ze te amputeren.

Lees ook
Vermiste Samed (33) uit Apeldoorn na ruim een week gevonden

De twee vertelden de dokters dat de benen van de man bevroren waren geraakt tijdens de tocht met de motorfiets. Zhang en zijn kompaan, die al veel geld was kwijtgeraakt in de cryptowereld, hoopten zodoende meer dan een miljoen euro aan verzekeringsgeld op te strijken. Zhang zou ook schulden hebben gehad; de andere verdachte hield hem voor dat er criminelen achter hem aan zaten om het geld op te eisen.

Verdacht
De behandelende artsen trokken echter aan de alarmbel bij instanties toen ze geen enkele sporen van sokken of schoenen vonden en de verwondingen van het ’slachtoffer’ wel erg symmetrisch leken. Het was die bewuste avond bovendien niet koud genoeg om dusdanig te bevriezen. Taiwan kent een subtropisch klimaat, benadrukte de politie in een verklaring. Het was de bewuste avond in Taipei op het laagste punt qua temperatuur zo’n zes graden.

Lees ook
Vrouw ontslagen omdat ze wit is: schadevergoeding van 25,6 miljoen dollar

De benen van de man werden om medische redenen wel geamputeerd, maar er werd ook een onderzoek naar het opmerkelijke verhaal van de twee ingesteld. Agenten vonden daarop onder meer de ijs-emmer die ze gebruikt hadden, maar ook documenten van de afgesloten levens- en ongevallenverzekeringen en een computer waarop hun plan was te ontwaren. Ze werden door de Taiwanese politie op 17 januari opgepakt op verdenking van fraude. De pakweg zevenduizend euro die Zhang al van een verzekeraar gekregen had, is in beslag genomen.

Vrouw verkracht door twee mannen op feestje: ‘Prikken’, ‘ploegen’ en ‘locomotief

Bestuurder van trekker rijdt zwaan opzettelijk dood