in

Schijtend rijk worden? Amsterdam UMC betaalt 4.500 euro voor je poep

Altijd al stinkend rijk willen worden? Lees dan even verder. Onderzoekers van het Amsterdam UMC zijn opzoek naar poep voor onderzoek naar leververvetting. Ze hopen met dit onderzoek meer antwoorden te krijgen over hoe ze leverziekte beter kunnen bestrijden. En daar staat een rijkelijke vergoeding tegenover.

Het is een stinkend zaakje, maar wel van levensbelang. Arts-onderzoeker bij het Amsterdam UMC Quinten Augustijn is samen met internist Onno Holleboom een van de onderzoekers die opzoek zijn naar poep. “Het klinkt natuurlijk heel raar dat je poep nodig hebt”, vertelt onderzoeker Quinten Augustijn aan NH Nieuws. “We geven de poep van een gezond persoon aan iemand die ziek, om zo bepaalde ziektes te bestrijden.”

Lees ook
Sarah van Soelen gaat werken als escortdame in Dubai

In dit geval doen ze onderzoek naar de ziekte NASH. “Het is een leverziekte die steeds vaker en in ernstige mate voorkomt doordat steeds meer mensen langer leven met obesitas en/of type 2 diabetes, maar het heeft ook genetische achtergronden”, aldus Augustijn. Als gevolg hiervan kan je leverontsteking krijgen en littekens op je lever. In het ergste geval stopt je lever met werken of krijg je leverkanker, maar volgens de onderzoeker is die kans maar heel klein. “Maar er is wel een twee keer zo hoog risico op hart- en vaatziekten.”

Poep van veganisten
De onderzoekers zijn dus opzoek naar mensen die hun poep doneren. En dan specifiek naar veganisten. “Zij hebben een andere samenstelling van bacteriën dan andere mensen, die sommige stoffen meer maken en andere juist weer minder. Wij willen zoveel mogelijk bacteriën die goede stoffen aanmaken, veganisten hebben die veel. Daarom is het de beste groep”, legt Augustijn uit aan NH Nieuws.

Lees ook
Volgende week tot wel -8 graden: “Horrorwinter in aantocht!?

“Maar niet iedereen kan zomaar donor worden. Ze moeten door een strenge screening zodat de transplantatie zo veilig mogelijk verloopt en de risicokans nul is.”

Negentig keer poepen voor dikke knaken
In totaal hebben de onderzoekers vijf donors nodig die flink aan de bak moeten. “Een donor moet negentig keer doneren. Daar betalen we ze overigens wel voor.” De donateurs krijgen namelijk 50 euro per donatie. Na negentig donaties heb je dan al snel 4.500 euro verdiend. Daar kan je dan toch weer een paar maanden bijvoorbeeld je energierekening van betalen.

Slachtoffer Shanti (23) aanslagen Zaventem laat euthanasie toepassen voor ondraaglijk psychisch lijden

Baby geboren met enorm opgezwollen hoofd – 2 jaar later kunnen zelfs de dokters zijn herstel niet geloven