in

Statushouders Horst aan de Maas krijgen voorrang op woning

Vrijwel alle sociale huurwoningen die de komende drie maanden in Horst aan de Maas vrijkomen, gaan rechtstreeks naar asielzoekers met een verblijfsvergunning. Het is de eerste gemeente in Limburg die dit doet. Dat bevestigt wethouder Roy Bouten naar aanleiding van een bericht in De Limburger.

Wettelijke taak
Met de maatregel wil Horst aan de Maas zo snel mogelijk voldoen aan zijn wettelijke taak voor de huisvesting van statushouders. De gemeente moet voor 1 juli aan 77 asielzoekers met een verblijfsvergunning onderdak bieden. Volgens Bouten gaat het om een lager aantal woningen, omdat het veelal om gezinnen gaat. Hij denkt dat er tussen de 25 en 30 woningen nodig zijn.

Lees ook
Foto’s: Nicol Kremers plaatst ‘per ongeluk’ OnlyFans-foto’s op Instagram!

‘Als de sodemieter bijbouwen’
De gemeente zet in op twee zaken, aldus Bouten. “We moeten als de sodemieter bijbouwen. Daarvoor zijn er plannen zowel flexibele als permanente woningbouw.” Ook moet de gemeente ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk beschikbare woonruimte vrijkomt. “Vandaar deze eenmalige actie, zodat de statushouders een fatsoenlijke woning krijgen, en we minder crisissopvanglocaties nodig hebben.”

Reacties
De verantwoordelijk wethouder heeft veel reacties gekregen op het besluit. “Inwoners maken zich zorgen, bijvoorbeeld omdat zij mensen kennen die in een vechtscheiding zitten en daarom een andere woning nodig hebben. Anderen zeggen dat het goed is dat wij als gemeente verantwoordelijkheid nemen.” Verder stelt hij dat in elke reactie staat dat de gemeente ervoor moet zorgen dat er snel nieuwe woningen bijkomen.

Lees ook
Zien: de bloedmooie zus van Jutta Leerdam

Noodopvanglocaties
Deze aanpak moet er volgens Bouten uiteindelijk toe leiden dat er straks geen noodopvanglocaties meer nodig zijn voor vluchtelingen. Afgelopen zomer werd op een deel van evenemententerrein Kasteelse Bossen in Horst een noodopvang ingericht voor 150 asielzoekers. Ze verbleven er uiteindelijk tot 1 januari.

Bouten is ervan overtuigd dat met deze aanpak binnen 3 maanden de uitdaging – zoals hij dat noemt – is volbracht. Hij doet tot slot een oproep aan andere gemeenten om ook verantwoordelijkheid te nemen, en zo snel mogelijk woningen toe te voegen.

Hij leek zo’n lieve vader maar hij schudde zijn baby tot haar botten braken: ‘Huilen maakte mij machteloos’

Kim Feenstra laat in mini bikini zien dat ze zin heeft in de zomer