in

Starbucks sluit alle filialen in Marokko, Gaza-boycot was genadeslag

Alle franchises van de koffieketen Starbucks in Marokko zullen op 15 december hun deuren sluiten. Ook kledingketen H&M sluit de deuren. De Koeweitse groep Al Shaya, die de franchises in Marokko beheert, trekt zich terug uit het land.

Het officiële verhaal is dat de twee merken slecht presteren op de Marokkaanse markt, die niet goed zou aansluiten bij de twee merken. De beslissing heeft gevolgen voor honderden Marokkaanse werknemers.

Lees ook
Aha! Dít is de reden waarom kledingstukken in outletstores zo goedkoop zijn!

Volgens het weekblad Maroc Hebdo speelt ook de handelsboycot die de Marokkanen voerden sinds de Israëlische aanval op Gaza een rol. De twee buitenlandse merken zouden minder aantrekkelijk zijn geworden voor de Marokkaanse consument.

De groep Al Shaya verkeert al langer in moeilijkheden. Vorig jaar verlaagde de groep zijn kapitaal met meer dan de helft. De groep is ook zwaar getroffen door de coronacrisis. Eerder sloten al andere winkels van de groep, zoals American Eagle Outfitters, Pinkberry, Mothercare, Next en Payless.

Lees ook
Meisje (12) pleegt zelfmoord nadat moeder haar hond laat inslapen

De groep Al Shaya is eigendom van Mohammed Alshaya, een van de rijkste zakenmannen van de Golf. Zijn familie heeft een vermogen van meer dan 6,5 miljard dollar.

Boycotcampagnes in Marokko bleken in het verleden bijzonder succesvol. Zo resulteerde jaren geleden de landelijke boycot van producten en bedrijven als Sidi Ali, Oulmès, Afriquia en Danone tot aanzienlijk lagere omzetcijfers bij fabrikanten en distributeurs.

De boycots waren een doorn in het oog van de overheid die de acties veroordeelden en afdeden als een boycot van Marokkaanse ondernemingen en hun werknemers.

Steward plakt iPhone aan binnenkant toilet om 14-jarig meisje te filmen

Jonge fietser (12) komt om bij ongeval met vrachtwagen