in

Nederlanders nemen vaker snot als gezonde snack als tussendoortje

De één gruwelt ervan, de ander doet het zonder blikken of blozen in het openbaar: snotjes opeten. Sommige onderzoeken tonen aan dat het eten van je eigen neusinhoud heel gezond kan zijn, maar is dat wel echt zo? Editie NL zocht het uit.

Het is een vraag die wetenschappers al jaren bezighoudt: is het nu wel of niet gezond om je eigen snot op te eten?

De meeste mensen rillen bij het idee maar toch zal een deel van de jonge én oude Nederlanders wel eens de opbrengst van een paar minuten neuspeuteren in z’n mond hebben gestopt.

Beter dan antibiotica
En daar is niks mis mee, vinden veel onderzoekers. Zo bepleitte Katharina Ribbeck van het Massachusetts Institute of Technology al eens dat het opeten van je eigen snot wonderen doet voor je afweermechanisme en daarmee zelfs longziekten of maagaandoeningen zou kunnen voorkomen.

Lees ook
Man lurkt aan lachgasballon en belt voortdurend onnodig 112 om frikandellen te bestellen

“Snot doodt bacteriën niet, maar omdat ze schadelijke bacteriën in de neus wel tegenhouden kun je ze zien als een beter alternatief voor antibiotica”, legt ze uit.

KNO-arts Frits Jan van Hemert erkent dat snot een bepaalde functie heeft als het gaat om het tegenhouden van infecties.

“Snot is het afscheidingsproduct van de slijmcellen in je neus”, legt hij uit. “Het helpt bij het bevochtigen van de lucht in je neus en vangt deeltjes op die je inademt, waaronder bacteriën en virussen. Daarnaast zitten er veel afweerstoffen in snot.”

Vieze handen
Toch betekent dit niet dat we massaal ons eigen snot moeten gaan eten. “Je produceert 1 tot anderhalve liter snot per dag.

Het meeste daarvan slik je in, dus het is helemaal niet nodig om het zelf uit je neus te halen om het vervolgens op te eten”.

Lees ook
10 tips waardoor je direct zult stoppen met nagels bijten – vooral 5 is erg effectief

Sterker nog, neuspeuteren kan voor alleen maar meer infecties zorgen, zegt Van Hemert. “De meeste besmettingen loop je op via je handen.

Neuspeuteren is net als met je handen eten, ik denk niet dat iedereen netjes z’n handen wast voordat die de neus binnen gaan.”

Poetsen met snot
Een ander hardnekkig gerucht is dat snot eten goed zou zijn voor je tanden. De snotdeeltjes zouden je gebit beschermen tegen streptococcus mutans, bacteriën die gaatjes kunnen veroorzaken. De onderzoekers waren zelfs van plan dit stofje uit het snot te verwerken in tandpasta’s.

Maar ook met die magische werking van snot lijkt wel mee te vallen. Snot bevat, net als speeksel, wel afwerende stofjes, maar we hoeven onze neusinhoud niet massaal op onze tanden te gaan smeren; poetsen is voorlopig voldoende.

Kortom: in de neus peuteren is niet schadelijk en voor sommigen ongetwijfeld heel rustgevend, maar het eten ervan maakt ons niet per se gezonder.

Vrouw wil trouwen met boom: ‘Beste seks ooit’

Moeder onder vuur nadat ze haar baby scherpe gelnagels geeft: “Levensgevaarlijk!” (foto)