in

Scholiere Gianna (14) overleden na schietpartij in Limburgse woning

Bij een schietpartij in een huis in het Limburgse Brunssum zijn woensdagavond twee doden gevallen, onder wie het 14-jarige meisje Gianna. Zij is scholiere op het Emmacollege (vmbo) in Heerlen. Het andere dodelijke slachtoffer is een 39-jarige man uit Heerlen. Hij stierf in het ziekenhuis aan de verwondingen die hij opliep. Het gaat vermoedelijk om een bekende van het meisje. Dit wil de politie niet bevestigen.

Bij de politie kwam woensdagavond rond 22.00 uur de melding van de schietpartij binnen. In de betreffende woning troffen agenten vier slachtoffers aan: een 14-jarig meisje, dat al was overleden, twee zwaargewonden en één gewonde. De drie gewonde slachtoffers zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Eén van hen is inmiddels overleden aan zijn verwondingen. Hoe het met de andere twee gaat, is niet duidelijk.

In de woning zouden onder meer de moeder en de stiefvader van het meisje aanwezig zijn geweest. Dit wil de politie niet bevestigen. Er lijkt vooralsnog géén klopjacht gaande op een verdachte. De vermoedelijke schutter zou een van de gewonden of het overleden slachtoffer zijn. Verder onderzoek moet de politie duidelijkheid geven over wat er zich in de woning heeft afgespeeld.

Lees ook
Onderzoek: In mannenbaard meer bacteriën dan in hondenvachten

‘Hart van goud’
Op sociale media stromen diverse steunbetuigingen binnen voor het overleden meisje Gianna. Zij volgde les op het Emmacollege in Heerlen. Klasgenoten reageren verbijsterd op het nieuws. Een jongen die zich Leonardo noemt zegt het meisje goed te kennen. ,,Ik ken haar nu iets langer dan twee jaar. Ze is een van de liefste meisjes die ik ooit heb gekend”, laat hij weten.

Bij het horen van het nieuws werd Leonardo direct emotioneel. ,,Dit is echt te erg voor woorden”, laat hij weten. Een andere vriendin schrijft op Facebook het verdriet van haar af. ‘We hebben zoveel leuke dingen meegemaakt. Zaterdag nog samen leuk gedanst, en nu dit nieuws. Dit had je niet verdiend’, valt onder andere te lezen. Een andere vriendin omschrijft Gianna als ‘superlief, behulpzaam, grappig’. ‘Je was altijd zo vrolijk. Altijd maakte je me aan het lachen. Er was geen dag dat we geen lol samen hadden.’

Ook de dansschool van Gianna is in diepe rouw ondergedompeld. ‘Vandaag hebben wij het hele erge en verdrietige nieuws ontvangen dat de altijd vrolijke en lieve Gianna ons heeft verlaten en de hemel nu al veel te vroeg een heel mooi engeltje rijker is!’, schrijft de school op Facebook.

Over de aanleiding van de schietpartij tasten bekenden volledig in het duister. ,,Het enige wat ik weet is dat haar moeder een superlieve vrouw is, met een hart van goud’, zo zegt een vriendin van de moeder. Het Emmacollege wil voorlopig niet reageren op het drama.

Lees ook
Bezorgde burgers bellen politie om Henry (33) uit Brabant

Wat gebeurde er?
De schietpartij in de woning aan de Koolhofstraat in het Limburgse stadje, dat boven Heerlen ligt, vond rond 22.00 uur plaats. Buurtbewoners gingen in eerste instantie uit van vuurwerk. Er werden meerdere luide knallen gehoord. Na de schietpartij werd onder meer een traumahelikopter ingezet. Reanimatie van het 14-jarige meisje bleek tevergeefs: zij overleed ter plaatse.

De omgeving van de woning is woensdagochtend nog steeds afgezet. De politie doet er forensisch onderzoek. Ook vindt er buurtonderzoek plaats. Op het adres zouden meerdere kinderen ingeschreven staan.

Tweede dodelijke incident
Zuid-Limburg heeft het de afgelopen dagen flink te verduren. Naast het doodgeschoten meisje in Brunssum overleed woensdag iets verderop in het dorpje Beek een man als gevolg van een steekpartij. Hij werd in een woning doodgestoken door vermoedelijk een bekende van hem. De politie gaat uit van een relationeel conflict.

Daarnaast is ook Heerlen in rep en roer door de mysterieuze verdwijning van Nadia. Deze zaak beheerst al dagenlang sociale media. Zo is het opsporingsbericht van Nadia’s zus op Facebook al ruim 50.000 keer gedeeld en daardoor bij honderdduizenden Nederlanders terechtgekomen.

,,We houden moed. Er is nog geen nieuws”, liet de zus woensdag aan deze site weten. Ook een nichtje van Nadia kon vanochtend nog geen nieuws geven. ,,We snappen er niets van. We zijn erg ongerust en weten niets.” Nadia zou niet overstuur of emotioneel zijn geweest op de dag van haar verdwijning.

Verstandelijk beperkt meisje meerdere keren verkracht in auto: ‘Angst beheerst nu haar leven’

Vrouw (19) overleden na frontale botsing bij Apeldoorn