in

Richel (36) slaapt al jaar in zijn auto: ‘Het hoeft voor mij niet meer’

De 36-jarige Richel Bergmans zit niet in de beste periode van zijn leven. Op 15 juli vierde hij een droevig jubileum. Dan leefde hij al een jaar in zijn auto. Hij kan niet huren, laat staan iets kopen.

Dat is de schuld van de woningcorporaties en de belachelijke inkomenseisen. Daarom is zijn auto al een jaar lang zijn huis.Richel onthult aan de Gelderlander: “Ik ben de meest gespierde zwerver van ons land.” Hij ziet er dan ook heel goed uit.

Hij gaat iedere dag naar de sportschool en draagt nette kleren. Werkelijk niemand zou kunnen vermoeden dat Richel dakloos is.

Richel vertelt: “Het eerste dat ik ’s morgens doe is een ritje maken voor de gym. Om te sporten en daarna te douchen. Ik moest goed zorgen voor mezelf. Als ik dat niet meer doe, glij ik af.”

Lees ook
Gemeente gaat dna hondenpoep controleren om baasjes te bekeuren

Hij maakt vaak grapjes, maar soms barst hij gewoon in huilen uit vanwege zijn uitzichtloze situatie. Richel ziet het niet meer zitten. “Dan zeggen ze dat ik verder moet met mijn leven. Maar hoe dan? Ik woon in mijn auto, dat is toch geen leven.”

Hoe kan het dan zover komen? Richel had samen met zijn vriendin een koophuis dat hij moest verkopen nadat ze op een droevige manier uit elkaar gingen. Richel zag niks van de opbrengst. Hij heeft letterlijk niks van vermogen. Vroeger was hij aan de slag als loodgieter.

Door een motorcrossongeluk twaalf jaar terug kon hij niet meer werken. Omdat zijn pols verlamd was, werd hij voor 100 procent afgekeurd. Richel kreeg dan een uitkering van ongeveer 1.300 euro. Hij schreef zich in bij de woningbouw, maar daar staat hij al drie jaar ingeschreven. De gemiddelde wachttijd is meer dan tien jaar.

Sociale huur is dus geen optie. Een nieuwe koopwoning is evenmin een oplossing. “Ik heb geen hoog inkomen. Overal vragen ze netto-inkomens die drie, vier keer hoger liggen als de huur.” Dus slaapt hij in zijn auto. Met zijn familie heeft hij geen contact meer en alleen enkele vrienden laten hem af en toe bij hen overnachten.

Lees ook
Schokkend geweldsincident: 10-jarig meisje aangevallen nabij zwembad

Richel vervolgt: “Het is psychisch leed om ze te leven. Ik heb inmiddels op 10.000 woningen gereageerd. De moed zakt me in de schoenen. Ik vraag overal om hulp, maar die is er niet.”

De man leeft op kant-en-klaarmaaltijden maar beseft dat dit niet gezond is. “En ik heb mijn telefoon en de gym nog. Al ben ik bang dat ik daar binnenkort mee moet stoppen, want ze worden binnenkort duurder. Dan ik het allemaal niet meer betalen.”

“Het is rot om in een auto te slapen. Je wordt een paar keer per nacht wakker. Je kan niet lekker liggen en de autoriteiten sturen je weg, want het mag eigenlijk helemaal niet.”

Merel sterft na extreem fruitdieet en zes jaar zonder water

Vakantieliefde van Jeroen op Mallorca kotst zijn mond even vol tijdens het zoenen!