Een bijzondere ontdekking op de zeebodem. Bij onderzoek in het Nederlandse deel van Noordzee werden opvallend grote wormen aangetroffen, schrijft Nature Today. De dieren zijn wel 65 centimeter lang.
De zogenoemde Reuzenschelpkokerwormen werden eerder dit jaar gespot door onderzoekers van Eurofins AquaSense en Waardenburg Ecology. Er werden verschillende bodemmonsters en video’s genomen in de zeegebieden het Friese Front, 80 kilometer ten noorden van de Waddeneilanden, en de Bruine Bank voor de kust van IJmuiden.
Franse ontdekking
In 2017 werd de wormensoort ontdekt door Franse onderzoekers, schrijft de natuursite. Op het strand bij Bretagne vonden ze wel hele rare kokers, wat dus Reuzenschelpkokerwormen bleken te zijn. In de wetenschap noemen ze de soort Loimia ramzega, verwijzend naar zijn gigantische wormformaat.
De Reuzenschelpkokerworm is opgebouwd uit stukjes schelp en heeft een stevige koker. De wormsoort heeft veel gelijkenissen met de (gewone) Schelpkokerworm. De onderzoekers kunnen niet helemaal uitsluiten of de Reuzenschelpkokerworm eerder is aangezien voor de Schelpkokerworm.
Nieuwe aanwinst
De Reuzenscherpkokerworm is naast het Nederlandse en Franse deel van de Noordzee, ook waargenomen in het Duitse deel. De meerdere vondsten van het opvallende dier doet de onderzoekers vermoeden dat het gaat om een recente immigrant in de zee.
Of de Reuzenschelpkokerworm opduikt op de Nederlandse stranden of in het nabije kustgebied, is op dit moment nog niet duidelijk.