in

Rechter genadeloos over parkeerboete voor huisarts die met spoed naar patiënt moest

AMSTERDAM – Slecht nieuws voor de huisarts uit Heemstede die een boete kreeg omdat ze geen parkeergeld had betaald vanwege een medische ’noodsituatie’. Ze moet de boete gewoon betalen. De vrouw stapte naar de rechter, maar zonder succes.

Dit blijkt uit de woensdag openbaar gemaakte uitspraak. Daarin staat dat de rechter vindt dat ook de huisarts zich gewoon aan de parkeerregels had moeten houden.

De huisarts kreeg op 30 juli een spoedmelding van een patiënt die ze goed kent. „Daar is ze dan ook met spoed heengegaan”, vertelt Nick Voorbach die de vrouw samen met een andere medewerker van verkeersboete.nl bijstond aan RTL Nieuws. „Ze is in alle hectiek toen vergeten haar parkeerapp aan te zetten.”

Lees ook
Zoon is woest op ouders omdat ze ‘zijn’ toekomstige erfenis gebruiken om te reizen

Noodsituatie
Er was sprake van een ’noodsituatie’, was haar standpunt in de rechtbank. Ze moest namelijk terminale zorg verlenen aan de patiënt. Daarnaast zou ze hebben afgesproken met de familie van de patiënt dat zij zorg zouden dragen voor aanmelding van haar kenteken op de bezoekersvergunning. „Maar door de hectiek is dat pas later gebeurd.”

Persoonlijke omstandigheden
De rechter oordeelde dat de persoonlijke omstandigheden, ’hoe invoelbaar die ook zijn’, niet kunnen worden meegewogen bij de vraag of de boete terecht was opgelegd. De arts stond immers geparkeerd op een plek waar je moest betalen. De boete kon alleen nietig worden verklaard als er sprake zou zijn van overmacht.

Lees ook
Dit geloof je niet: Linker bal van man blijft vast zitten in IKEA Stoel

Maar ook daar ging de rechter niet in mee. „Hoewel de rechtbank zich kan voorstellen dat de aandacht van eiseres op het betreffende moment uitging naar het leveren van de vereiste zorg, dat het voor eiseres treurige omstandigheden zijn om in te werken en dat het leveren van terminale zorg zwaar is, heeft zij niet aannemelijk gemaakt dat zij op dat moment absoluut, feitelijk en fysiek niet in staat was om parkeergeld te betalen.”

Onverwacht babynieuws: ‘Wendy is al 28 weken zwanger van Peter Gillis!’

Leerling schiet klasgenoot dood op school