in

Pasgeboren zoontje influencer sterft na ’zonlicht-dieet’: ’Geen eten, maar enkel levensenergie’

Russische influencer Maxim Lyutyi (43) riskeert acht jaar cel nadat hij zijn pasgeboren zoon meerdere keren liet verhongeren. Lyutyi was ervan overtuigd dat het kind voor lange periodes zonder eten kon en genoeg had aan zonlicht, maar hij overleed een maand na de geboorte.

Van februari tot en met maart 2023 heeft de verdachte de baby minimaal drie keer van zijn moeder afgepakt en hem 24 uur lang niet laten eten. Lyutyi zou de moeder verboden hebben om het kind te voeden.

„Ze wilde meerdere keren van hem weggaan, maar ze was te bang van hem”, getuigt een familielid. „Hij wilde een man opvoeden die enkel zonlicht ’eet’. Hij forceerde de moeder om de baby niet te voeden.” Het kind woog nog maar 1,5 kilogram. Zijn vader gaf hem bovendien nog ijskoude douches. Volgens hem zou dat z’n kind sterker maken.

Voeden met ’levensenergie’
Lyutyi wilde zijn zoon opvoeden volgens het ’prana-dieet’. Sommigen volgen dit dieet omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze geen of nauwelijks eten nodig hebben om te kunnen overleven. In de plaats van eten, zouden deze mensen overleven op prana, ofwel ’levensenergie’. De zogenaamde ’ademhalisten’ geloven dat de mens aan licht en lucht genoeg heeft.

Lees ook
Levende rat in wc-pot Den Haag probeert geslachtsdeel vrouw te bijten

Lyutyi en zijn partner richtten eerder een groep op dat dit dieet promoot. De twee wilden Russen helpen „hun gezondheid te verbeteren en persoonlijke problemen op te lossen.” Lyutyi werd beschreven als een „meester in het werken met het lichaam en bewustzijn” en bood „genezing” aan zijn klanten.

’Ik hield van mijn zoon’
Lyutyi wordt beschuldigd van „het opzettelijk toebrengen van ernstige schade aan de gezondheid van een minderjarige door mishandeling” en „de onjuiste vervulling van opvoedkundige taken.” Volgens het Russische persagentschap RIA Novosti eist de openbare aanklager een boete van zo’n 1.000 euro, een gevangenisstraf van 8 jaar en 6 maanden in een strafkamp.

Tijdens de laatste rechtszitting in de aanloop naar zijn veroordeling, sprak de vader de rechtbank toe. „Ik geef volledig mijn schuld toe. Ik heb door mijn nalatigheid en lichtzinnigheid de dood van mijn langverwachte, geliefde eerste kind veroorzaakt”, zegt hij. „Ik verzeker u dat ik het kind nooit heb uitgehongerd, de moeder niet heb verboden hem te voeden en nooit koud water over mijn kind heb gegoten”, voegt hij nog toe.

Lees ook
Man gebruikt GHB en stopt 15 eieren in zijn an*s

De vader vraagt de rechtbank daarom om een lichtere straf op basis van een ander artikel in de Russische wet: „Ik hield van mijn zoon, ik zorgde voor hem. Beste rechtbank, geef mij een niet al te zware straf, in overeenstemming met artikel 109.” Lyutyi wil met andere woorden gestraft worden voor „het veroorzaken van dood door nalatigheid”, in plaats van „het opzettelijk toebrengen van ernstige schade aan de gezondheid van een minderjarige door mishandeling.”

Moeder ook veroordeeld
Voor zijn bekentenis gaf Lyutyi zijn partner en de moeder van het kind, Oxana Mironova, de schuld. „Enkele jaren voor ze Lyutyi leerde kennen, koos Mironova voor een veganistische levensstijl. Kinderen van moeders die lijden aan ijzertekort tijdens de zwangerschap lopen een risico”, klonk het bij de advocaat van de vader.

De rechtbank vond uiteindelijk dat de moeder deels verantwoordelijk is en heeft haar schuldig bevonden aan „de onjuiste vervulling van opvoedkundige taken.” Mironova heeft een dwangstraf van twee jaar gekregen.

Kelly: “Ik doe het 5 keer na elkaar met mijn minnaar en nog wil hij zijn vrouw niet verlaten”

Hans: Eindelijk heb ik ook een baard: Wat vinden jullie van mijn baard?