in

Pas op voor bedelaars die allemaal exáct hetzelfde kartonnen bordje gebruiken

Op veel plekken zijn ze bijna dagelijks te vinden: bedelaars met kartonnen bordjes, vaak zittend op een rolkoffer of tas. Opvallend: op het karton staat óveral dezelfde tekst: ‘I’m very hungry, God bless you’. Wie zijn deze bedelaars? En: worden ze dagelijks met een busje afgezet?

Met een schuchtere blik zit hij voor drogisterij Douglas in het centrum van Nijmegen. Op zijn koffer. Hij is hongerig. Tenminste, dat is wat hij beweert met het stuk karton dat voor hem ligt. I’m very hungry, God bless you, staat er met zwarte viltstift in hoofdletters op geschreven.

‘Geen plek om te wonen’
Wie hij is? Nicolas, uit Roemenië, vertelt hij via een vertaalapp. Engels spreekt hij niet, Nederlands evenmin. ,,Ik heb zes kinderen en geen plek om te wonen. Wat moet ik anders?”, vertelt hij over zijn bedelbestaan. Waar hij slaapt? ,,Op straat”, antwoordt hij. ,,Ik kan nergens slapen, wat moet ik doen?”

Lees ook
2 kinderen neergestoken door man: Slachtoffers in kritieke toestand

En niet alleen in Nijmegen. Opvallend is dat deze Oost-Europese bedelaars in andere steden, zoals Utrecht, Eindhoven, Groningen, Amsterdam, Zwolle en Rotterdam, de laatste jaren op exact dezelfde manier om geld vragen. Met hetzelfde ‘recept’: stukken karton, waar met zwarte stift precies deze tekst in hoofdletters op staat.

De indruk van Paal is dat de bedelaars door iemand naar Nederland zijn gelokt met mooie verhalen. Ook de gemeente Nijmegen hoort van de bedelaars dat ze naar Nederland zijn gekomen voor werk. ,,,Bij aankomst in Nederland was er geen werk meer. Ze leven op straat”, zegt de gemeentewoordvoerder.

Lees ook
Frans Bauer is kapot van verdriet | Verliest Mariska op pijnlijke manier

Waarom accepteren ze dan geen eten als ze honger hebben?
Henry uit Utrecht zag vandaag op twee plekken in zijn stad een bedelaar zitten, beiden met dezelfde tekst op een kartonnen bordje: “I am very hungry – God bless you”. Dit is, zoals sommige al hebben gezegd, onderdeel van georganiseerde misdaad.

Het leuke is dat het heel doorzichtig is. Zodra je ze aanbiedt een broodje voor ze te kopen of iets dergelijks is het direct “no no please money”. Echt volstrekt kansloos. Mijn stiefvader heeft vroeger als rechercheur een paar dagen een pand in de gaten moeten houden. Hij deed dat door daar tegenover te posten als bedelaar. Hij haalde 3x zn uurloon bij de politie binnen, aldus Henry

Peuter (2) in coma na eten van cannabis die verstopt zat in Kinder-ei

Jongen (16) overleden nadat hij in elkaar stuikt in zwembad