in

Oud-premier Dries van Agt (93) overleden: ‘Hij stierf samen met zijn vrouw Eugenie, hand in hand’

Oud-premier Dries van Agt is overleden. De oud-leider van het CDA stierf maandag ‘samen en hand in hand met zijn vrouw Eugenie’ op een zelfgekozen moment. Het echtpaar is inmiddels begraven.

Van Agt was minister-president van 1977 tot 1982. De afgelopen jaren maakte de oud-premier zich sterk voor de Palestijnse zaak, hij was erevoorzitter van The Rights Forum, een kenniscentrum over Israël/Palestina.

Dat kenniscentrum meldde vandaag dat Van Agt op maandag overleden is, na euthanasie. ‘Van Agt stierf samen en hand in hand met zijn geliefde echtgenote Eugenie van Agt-Krekelberg, de steun en toeverlaat met wie hij meer dan zeventig jaar samen was en die hij altijd is blijven aanduiden als mijn meisje’.

Lees ook
Yvonne Coldeweijer op beestachtige wijze om het leven gebracht

Van Agt en zijn echtgenote zijn in kleine kring begraven. Zij kampten beiden al langer met een broze gezondheid. In 2019 werd de oud-premier getroffen door een zware hersenbloeding. Daarvan herstelde hij, al kampte Van Agt wel met naweeën, weet ook zijn biograaf Peter Bootsma. ,,Zijn spraakvermogen werd ook minder. Maar de manier waarop zijn levenseinde gegaan is, tekent de man. Eigenzinnig en autonoom, tot het einde. Ik dacht weleens: ze zijn al 65 jaar getrouwd, hoe moet het nou als één van de twee er niet meer is?”

Lees ook
’Mijn dochter nodigt mij niet uit met kerst, terwijl ik drie dagen per week op haar kinderen pas’

Dries van Agt (1931) en Eugenie Van Agt-Krekelberg (1930) trouwden in 1958 en hebben samen drie kinderen. Van Agt was jurist, hoogleraar, diplomaat én politicus. Hij was minister van Justitie (1971-1977) en minister-president van drie kabinetten in de periode 1977 tot 1982. Na zijn landelijke politieke carrière werd hij commissaris van de Koningin in Noord-Brabant.

Als je dit doet denkt Jumbo misschien dat je een winkeldief bent

Van ontucht verdachte basisschoolleraar (62) is in gevangenis afgeranseld