in

Oud-Hart van Nederland-presentatrice Cilly Dartell (66) overleden

Cilly Dartell is woensdag overleden op 66-jarige leeftijd. De presentatrice had longkanker en maakte in november bekend dat de ziekte was uitgezaaid naar haar buikvlies en haar rechternier.

Dartell wist al sinds 2019 dat zij longkanker had, met uitzaaiingen. ,,Mijn longarts zei toen dat er mensen zijn die de vijf jaar halen. Ik schrok daarvan. Vijf jaar is niks. Ik wilde nog minimaal tien, vijftien jaar leven!’ Ze volgde een traject van chemokuren en immuuntherapieën, die aanvankelijk leken te werken. Tot ze van de arts te horen kreeg dat de kuren niet meer aansloegen. ,,Ik weet dat ik doodga. Alleen kunnen ze niet zeggen hoe lang ik nog heb. Dat kan een maand zijn, of misschien wel twee maanden”, aldus Dartell in november.

Lees ook
10 symptomen van nierziekte en nierfalen die je niet mag negeren

De oud-presentatrice van Hart van Nederland en Shownieuws was getrouwd met piloot Jan Cocheret en woonde een tijdlang in de Amerikaanse staat Florida. Ze was oma van vijf kleinkinderen en genoot intens van de tijd die ze bewust nog met elkaar konden doorbrengen. ,,De gesprekken die ik nu voer met mijn zoons Christian en David zijn me zo dierbaar. (…) Die gesprekken hebben een diepere laag. Dat was anders nooit gebeurd.”

Uitvaart ‘tot in de puntjes geregeld’
Dartell liet destijds ook los dat haar uitvaart al ‘tot in de puntjes’ was geregeld en zei ‘als het niet langer gaat’ te kiezen voor palliatieve sedatie. Haar euthanasieverklaring lag overigens ook ‘klaar’. ,,Ik wist dat ik niet in Amerika wilde overlijden, daar is euthanasie niet mogelijk”, zei Dartell daarover. ,,Maar ik denk dat palliatieve sedatie prettiger is voor mijn gezin. Bij euthanasie ben je snel weg, bij sedatie kan het een paar dagen duren.”

Lees ook
Linda (69) verliest al haar geld na verliefdheid op hete Afrikaanse prins

De presentatrice werd in 1957 geboren in Kortenhoef als Priscilla Veltmeijer .Ze groeide op in Hilversum, als dochter van de bekende impresario Lou Veltmeijer. Later besloot ze zichzelf om te dopen tot Cilly Dartell omdat ze niet bekend wilde staan ‘als de dochter van’.

Dartell stond voordat ze op televisie kwam in het theater. Eerst deed ze dit bij diverse cabaretgroepen en theatergezelschappen, later maakte ze de overstap naar musicals. Zo speelde ze een hoofdrol in de Annie M.G. Schmidt-musical De dader heeft het gedaan en was ze te zien in de musical Grease.

Ze was tot 2012 te zien als presentatrice van Hart van Nederland en Shownieuws op SBS 6. Van januari 2013 tot mei 2014 presenteerde ze Studio MAX Live, samen met Frank du Mosch. In 2019 keerde Dartell nog even terug op de buis als gastpresentatrice van Koffietijd op RTL4.

“Mijn meloenen zijn zo groot dat ik drie bh’s draag

Verdachte s*ksueel misbruik nichtje komt op vrije voeten na smeekbede