in

Onderzoek toont aan: trouwen is allesbehalve goed voor de gezondheid van een man

In relaties komt het vaak voor dat mensen aankomen, een cliché, maar met een kern van waarheid. Volgens een recente wetenschappelijke studie hebben mannen de neiging zwaarder te worden na het huwelijk. Om de invloed van het huwelijk op ons BMI te illustreren, analyseerden onderzoekers van de Chinese Academy of Social Science het BMI van deelnemers tussen 18 en 45 jaar.

Uit de studie bleek dat de Body Mass Index inderdaad wordt beïnvloed door het huwelijk, vooral bij mannen. In de studie wordt dit fenomeen ook wel aangeduid als ‘gelukkig vet’. De onderzoekers concludeerden niet alleen dat het BMI van mannen over het algemeen stijgt na het huwelijk, maar ook dat een extra 5,2 procent van de mannen met overgewicht kampt en een extra 2,5 procent lijdt aan obesitas.

Lees ook
Hoe een krokodil een jachtluipaard te pakken neemt

Meer eten en minder sporten
Volgens de studie eten mannen meer na het huwelijk en sporten ze minder, wat deze verandering verklaart. Bij vrouwen was er echter geen opvallende evolutie. “Gezien de correlatie tussen obesitas en verschillende ziekten zouden gezinsleden, vooral mannen, prioriteit moeten geven aan fysieke fitheid en gezondheidsmanagement tijdens hun huwelijk. Het volksgezondheidsbeleid zou het huwelijk moeten beschouwen als een belangrijk interventievenster,” zeggen de onderzoekers.

Lees ook
Een stel laat hun dochter aan de wereld zien, en ze is prachtig

Lichaamsmanagementplan’ na het huwelijk
“De onderzoeksresultaten suggereren dat aparte lichaamsmanagementplannen na het huwelijk moeten worden ontwikkeld voor mannen en vrouwen,” klonk het verder. De wetenschappers baseerden hun studie op gegevens uit de China Health and Nutrition Survey, dus het is niet duidelijk of dezelfde trend zich ook elders voordoet.

Vader vergeet handschoenen tijdens tuinieren – uren later gebeurt het ondenkbare

Blinde vrouw en haar blindengeleidehond aangereden