in

Nieuwe covidvariant baart grote zorgen: ‘Enorme golf besmettingen op komst’

In steeds meer landen is de nieuwe covidvariant Eris in opmars. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat Eris voor een enorme golf aan besmettingen zal zorgen.

Vooralsnog zijn er geen indicaties dat deze variant ziekmakender is. Viroloog Marion Koopmans legt uit dat de WHO alle covidvarianten nauwlettend in de gaten houdt.

Koopmans vertelt: “Bij iedere variant is het de vraag waarom het virus zich beter verspreidt, of het zieker maakt en of het de vaccinaties kan omzeilen. Daarop is EG.5 geen uitzondering.”

Lees ook
Juf loopt met haar schoolklas op straat en wordt zwaar mishandeld door voorbijgangster

De WHO zegt dat er voorlopig nog geen reden tot zorgen zijn. “Ze zien wel dat dit virus meer voorkomt, maar niet dat het tot ernstiger ziekte leidt.”

“Ook lijkt de bescherming tegen ziekte door de vaccins goed overeind te blijven”, aldus Koopmans.

Kanttekening is wel dat er nog niet veel onderzoek is gedaan naar deze variant. Dat komt door het feit dat het onderzoek naar covid wereldwijd is afgeschaald. “Maar er is een aantal laboratoriumstudies die laten zien dat EG.5 niet heel anders is dan eerdere omikronvarianten.”

Lees ook
Kinderen leggen op camera vast hoe Peter Gillis hun moeder Nicol Kremers in elkaar slaat

De nieuwe variant waart nu vooral rond in Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Korea. Ook in de VS is Eris inmiddels de meest dominante covidvariant.

Eris is nog niet in Europa vastgesteld. Koopmans zegt dat dit een kwestie van tijd is. “Hij circuleert, dus dan verwacht je hem hier ook. Dan krijgen we dus in het najaar weer een golfje. Hoe groot die golf wordt, weet ik niet.”

Politie doet inval bij Gerard Joling: ‘Zanger opgepakt’

Dierenvriend wil hoofdluizen bij dochtertje niet doden: ‘Tegen mijn principes”