in

Nederlander trekt naakt, plunderend en vernielend door Italiaans dorp

Een 54-jarige Nederlander is het gesprek van de dag in het Italiaanse havenstadje Livorno. De lokale krant Livorno Today heeft al verschillende artikelen aan de escapades van de man gewijd. Zo is hij al meerdere keren opgepakt voor diefstal, schennispleging en vernieling.

Het begint woensdagochtend als een groep loodsboten terugkeert van zee. Op een gegeven moment komen ze erachter dat er zich een verstekeling bevindt op een van de boten. Deze verstekeling, een 54-jarige Nederlander, weet de boot te stelen en slaat ermee op de vlucht.

Botsing met veerboot
Tijdens de achtervolging raakt de man een veerboot, waardoor een lek in de boeg ontstaat. Even later besluit hij de boot in brand te steken. Gealarmeerd door de vlammen weet een brandweerboot – die toevallig in de buurt was – het vuur te blussen. Vervolgens wordt de boot naar de haven gesleept, waar politie en ambulance de man al staan op te wachten.

Lees ook
Dode bij schietpartij op school: 12-jarige schiet leeftijdgenootjes neer

Na wat formaliteiten op het politiebureau wordt de man weer vrijgelaten, waarna hij regelrecht terugkeert naar de haven. Hier breekt hij in een van de boten in en gaat daar heerlijk op een bed liggen. Omstanders zien het gebeuren en bellen direct de politie. Die brengt de man weer terug naar het politiebureau.

Helemaal naakt
Toch kunnen ze hem niet vasthouden en komt de Nederlander snel weer op vrije voeten. Maar niet voor lang: een paar uur later, kort na middernacht, horen bewoners in het dorp geluiden komen vanaf een binnenplaats. Als ze door het raam kijken, zien ze een volledig naakte man. De politie herkent hem direct: het is de 54-jarige Nederlander.

Met weer een aanklacht rijker, wordt de man opnieuw vrijgelaten. Na de escapades in de haven en het naaktlopen door het dorp, besluit hij dit keer in te breken in de kelder van een kerk. De pastoor merkt het de volgende dag als hij de deur van het slot wil halen. Met de afgelopen episodes nog vers in het geheugen, besluit de politie de man dit keer regelrecht naar het ziekenhuis te brengen. Daar wordt hij opgenomen op de psychiatrische afdeling.

Lees ook
Eva (34) is als de dood voor vogels: ‘Komt een vogel voorbij op tv, dan zap ik weg’

Op het dak
Vrijdagochtend weet hij echter uit het ziekenhuis te ontsnappen, waarna hij zich vestigt op het dak van een douanekantoor in de haven. Gealarmeerd door medewerkers van het kantoor komt de politie wederom ter plaatse. De aanhouding gaat niet van een leien dakje: zodra de man de politie ziet, begint hij met stenen te gooien.

Het is nog onduidelijk wat er precies met de man aan de hand is. Hij was in ieder geval sterk onder invloed van alcohol en verkeerde in een verwarde toestand. Inmiddels is hij weer terug in het ziekenhuis.

Gaby Blaaser uit de kleren onder de Caribische zon

Foto: Beeldschone Suzanne Schulting uit de kleren op strand