in

Man probeert zoontje 10 dood te rijden

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 37-jarige man veroordeeld tot 5 jaar celstraf en een rijontzegging van 10 jaar. Hij heeft geprobeerd zijn zoontje en zichzelf van het leven te beroven door met zijn auto tegen een boom te rijden. De rechtbank Oost-Brabant legde hem eerder 3 jaar cel en een rijontzegging van 4 jaar op.

Op 17 juni 2017 moest het destijds 10-jarige zoontje bij zijn vader in de auto stappen, nadat de jongen kort daarvoor al door hem in zijn gezicht was geslagen. Ondanks het feit dat de man geen rijbewijs had en onder invloed was van alcohol, is hij met hoge snelheid over een weg met aan de zijkant van die weg bomen gereden. Hij heeft daarbij geroepen dat hij zichzelf en zijn zoon dood zou gaan rijden. De auto schampte eerst een markeerpaaltje, een lantaarnpaal en een boom en klapte vervolgens frontaal tegen een andere boom. Vader en zoon raakten hierbij ernstig gewond. Meer dan 5 jaar na dato is de zoon zowel fysiek als mentaal nog steeds niet geheel hersteld.

Lees ook
Danielle heeft haar neus laten amputeren: 'Nu ben ik intens gelukkig'

Verklaringen van zoontje
De man ontkent dat hij het ongeluk opzettelijk zou hebben veroorzaakt. Zijn zoon verklaarde echter dat nadat zijn vader hem had geslagen, hij voorin in de auto moest gaan zitten terwijl hij achterin de auto wilde gaan zitten. Zijn vader zou ook hebben gezegd ‘ik niks, dan mama ook niks’, en ‘dat hij zich kapot zou rijden met zijn zoon erbij’.

Volgens de verdediging zijn de verklaringen van de zoon niet betrouwbaar en consistent genoeg. Daar denkt het hof anders over. De jongen heeft zijn verhaal zowel tegen zijn moeder verteld als tegen een verpleegkundige toen hij in het ziekenhuis lag. Zijn verklaringen worden gesteund door ander bewijsmateriaal. Dat de verklaringen van de zoon op sommige punten net iets afwijken, kunnen worden verklaard door zijn jonge leeftijd en het tijdsverloop.

Lees ook
Advocaat onthult de vraag die je nooit moet beantwoorden als de politie je aan de kant zet

Hogere straf
De man heeft door zijn handelen het leven en de gezondheid van zijn zoon ernstig in gevaar gebracht. De man heeft echter weinig blijk gegeven van berouw en probleembesef. Hij is – ondanks het bevel daartoe van het hof – niet verschenen bij de inhoudelijke behandeling. Hoewel de man (licht) verminderd toerekeningsvatbaar wordt verklaard, vindt het hof een langdurige gevangenisstraf voor de duur van 5 jaar op zijn plaats. Daarnaast mag de man 10 jaar lang geen motorrijtuigen besturen.

Greg en Grace komen om in vlammenzee na crash laten 7-jarige tweelingmeisjes achter – rust zacht

Vier studenten in bed doodgestoken, nog geen spoor van dader