in

Man (62) werd 217 keer gevaccineerd tegen Covid-19, hoe gaat het nu met hem?

Een 62-jarige man uit Duitsland werd in 29 maanden tijd maar liefst 217 keer gevaccineerd voor Covid-19, zo melden artsen in het wetenschappelijk vakblad The Lancet.

Tegen al het medische advies in kocht de Duitser verspreid over 29 maanden de ruim 200 doses van het Covid-vaccin om ze privé te laten toedienen. “We hoorden over de zaak via nieuwsberichten in de krant”, zo verklaart dokter Kilian Schober van de universiteit van Erlangen-Neurenberg in The Lancet. “We hebben meteen contact met de man opgenomen en hem uitgenodigd om enkele tests te ondergaan.”

Lees ook
Dochter bezoekt vaders graf met regelmaat – na 43 jaar blijkt haar papa er niet te liggen

De zestiger leverde nieuwe bloed- en speekselmonsters, die de onderzoekers konden vergelijken met enkele bevroren stalen van de man die de afgelopen jaren waren bewaard. “Ook konden we nog een bloedmonster nemen toen de man tijdens ons onderzoek op eigen aandringen nog een vaccinatie ontving”, aldus Schober.

Hyperstimulatie
Vaccins leren het lichaam hoe het de ziekte moet bestrijden. Doordat de vaccins een stukje genetische code van het virus laten zien, zou ons immuunsysteem Covid moeten herkennen en weten hoe het ertegen moet vechten als het ermee te maken krijgt.

Lees ook
Roswita had een poepende man in haar tuin: 'Bel dan aan, als je zo moet'

Dokter Schober vreesde echter dat het “hyperstimuleren” van het immuunsysteem met zo veel doses bepaalde cellen zou kunnen “vermoeien”. Maar bij de 62-jarige werden daar geen bewijzen van gevonden. “Het lijkt er ook op dat de man geen nadelige gevolgen heeft ondervonden van de vele spuitjes”, luidt het. “Er was ook geen teken dat hij ooit besmet was geweest met Covid.”

De onderzoekers benadrukken dat de testresultaten van de zestiger onvoldoende zijn om conclusies te trekken, laat staan aanbevelingen voor het grote publiek. “Uit huidig onderzoek blijkt dat vaccinaties met drie doses, gekoppeld aan reguliere aanvullende vaccins voor kwetsbare groepen, de beste aanpak blijven. Er zijn geen aanwijzingen dat er meer vaccins nodig zijn.”

‘Pikante’ content Famke Louise gelekt: ‘Hier gaan wanhopige 50+’ers dus voor betalen’

Nederlanders opgepakt voord moord meisje (11) in België