”Lastige eter?” Volgens de wetenschap je gewoon een fijnproever. Je kent vast wel iemand die een onsmakelijk gezicht trekt bij gerechten die anderen heerlijk vinden.
Vaak worden deze mensen bestempeld als ” kieskeurig, lastige of moeilijke eter”.Maar als we de wetenschap mogen geloven zit de vork toch even iets anders in de steel. Als je namelijk weinig dingen lekker vindt, schijn je een ‘fijnproever’ te zijn.
Meer smaakpapillen
Je tong is bezaaid met smaakpapillen. Dit zijn zenuwuiteinden die je hersenen signalen geven over wat je aan het eten bent en welke smaak je proeft.
Het blijkt dat sommige mensen meer smaakpapillen hebben dan andere. Dat kan je een fijnproever maken, maar het kan er ook toe leiden dat sommige smaken té intens beleefd worden.
Gevoelige genen
Door deze extra smaakpapillen kan eten al snel te bitter, te zout of te zoet smaken. Deze intense smaakbeleving kan nog eens worden versterkt door een bepaald gen, namelijk TAS2R38, dat sommige ‘moeilijke eters’ zouden hebben.
Dit gen maakt je nog gevoeliger voor bittere smaken. Eet jij liever je bord niet leeg? Voortaan kun je je genen de schuld geven.
Fijnproever of moeilijke eter?
Naar schatting is 25 procent van de mensen eigenlijk een ‘superproever.’ Dit zijn vaker vrouwen dan mannen.
Nog eens een kwart van de bevolking heeft juist moeite om smaken goed te proeven. Deze groep vindt bepaald voedsel vooral ‘saai’ smaken.
Niet iedere moeilijke eter is per definitie een ‘superproever’. Sommige mensen hebben een sterke afkeer voor bijvoorbeeld een bepaalde textuur of voor pitjes in hun eten.
Wil jij weten of je extra smaakpapillen en gevoelige genen hebt? Vraag jezelf dan af of je onderstaande voedingsmiddelen bitter vindt smaken. Superproevers vinden dit etenswaar vaak niet lekker:
Koffie
Bier
Broccoli
Spinazie
Chocolade
Spruitjes
Grapefruit
Knolraap
Waterkers