in

Krijgt iemand een epileptische aanval? Dit is hoe je het beste kunt handelen

Eerste hulp bij een epileptische aanval
Het kan een hele heftige ervaring zijn om iemand te zien die een epileptische aanval krijgt. Wie het weleens heeft meegemaakt, kan vast beamen dat je in eerste instantie verstijfd.

Door voortaan deze punten op te volgen weet je hoe je kan handelen wanneer iemand een epileptische aanval krijgt.

Handelen tijdens een aanval
Er zijn verschillende soorten epileptische aanvallen en meerdere fasen die een slachtoffer doormaakt.

In de meeste gevallen is eerste hulp niet nodig en houdt de aanval na enkele minuten weer op. Wel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan tijdens een aanval.

Lees ook
Man die huilt als wolf uit flat gezet

Er zijn daarom een aantal handelingen die je als omstander kan uitvoeren om de persoon in kwestie te helpen.

Hoe herken je epilepsie?
Een epileptische aanval kun je herkennen als bij iemand een arm, been of het hoofd uit het niets oncontroleerbare schuddende bewegingen maakt.

Kort hierna verliest de persoon opeens zijn bewust zijn, komt op de grond terecht en spant ongewild spieren aan. Herken je deze symptomen bij iemand? Probeer dan de volgende handelingen uit te voeren.

Dit kun je het beste doen bij een epileptische aanval:

  • Blijft de persoon enkele minuten in de aanval of buiten bewustzijn? Bel zelf of laat iemand in de omgeving 112 bellen. Zet hierbij de telefoon op luidspreker.
  • Probeer het slachtoffer in een houding neer te leggen zodat hij of zij zichzelf niet kan bezeren.
  • Stop niets in de mond van het slachtoffer. In de eerste fase van de aanval (de tonische fase) kunnen de kaakspieren plots aanspannen. Hierdoor kan het slachtoffer hard op de tong bijten, wat een tongbeet wordt genoemd. Een tongbeet is niet te voorkomen, ook niet wanneer er iets in de mond van het slachtoffer wordt gestopt.
  • Komt het slachtoffer bij vóórdat de ambulance is gearriveerd? Bel dan eventueel nogmaals 112 voor telefonische ondersteuning.
  • Geeft het slachtoffer aan vaker last te hebben van een epileptische aanval? Wacht dan kort het verloop van de aanval af voordat je 112 opnieuw belt.
  • Extra tip: download de EHBO-app van het Rode Kruis. In deze app vind je alle informatie van brandwonden tot vergiftig en van bewusteloosheid tot een kneuzing. Zo heb je voortaan in iedere situatie EHBO instructies op zak.
Lees ook
Milou (28): ‘Ik heb een affaire met de man van mijn zus’

Terug in de tijd – zo ziet de oude cast van The A-Team er nu uit!

Oogontsteking, tinteling of ‘covid-teen’: dit zijn de zeldzamere symptomen van corona