in

Koning Winter laat zich ruiken – Enorm koud weer op komst!

November verloopt tot nu toe erg zacht, maar daar kan later deze week weleens verandering in komen.

De afgelopen drie weken kwam het zelfs regelmatig tot nieuwe dagrecords, omdat het zo warm was voor de tijd van het jaar.

,,Deze week zijn de temperaturen een stuk normaler en aan het einde van de week is het zelfs heel goed mogelijk dat we al een beetje aan de winter mogen ruiken”, meldt weerman Alfred Snoek van Weerplaza.

Aankomende nacht staat er weinig wind en klaart het overal regelmatig op. Het blijft vrijwel droog en de temperatuur kan met name landinwaarts flink onderuit gaan.

Op diverse plaatsen zakt het kwik tot nog maar net iets boven het vriespunt en op beschutte plaatsen is zelfs een graadje vorst niet uitgesloten.

Snoek: ,,Een enkeling die morgenochtend toch met de auto op pad gaat, zal voor vertrek misschien even de autoruiten moeten krabben en ook zijn enkele houten bruggetjes in de woonwijken misschien wel wat glibberig.”

Lees ook
Moeder Anke eet al vier jaar niet en drinkt alleen haar eigen urine

Ook in de nacht van maandag op dinsdag kan de temperatuur lokaal tot rond het vriespunt dalen. ,,Voor de tijd van het jaar is dat overigens heel normaal”, weet Snoek.

,,Overdag is het met 9 of 10 graden de komende dagen ook niet echt koud, zeker niet omdat de wind niet al te stevig is.

De regenkansen zijn voorlopig klein, misschien dat er donderdag nog even een klein beetje regen uit de bewolking valt.”

Stuk kouder
Vanaf donderdag verandert het weer en vanaf vrijdag kan het een stuk kouder worden. ,,Maar echte vrieskou is op dat moment boven Oost-Europa niet aanwezig”, stelt Snoek.

,,Pas ruim ten noorden van de lijn Oslo – Stockholm – Helsinki komen de temperaturen volgend weekend niet meer boven nul uit.

In steden als Warschau, Praag en Berlijn blijft de temperatuur vrijdag en zaterdag nog ruim boven het vriespunt.”

Klassiek winterweer komt vooralsnog niet onze kant op. ,,Toch lijkt de aanvoer van zachte lucht uit het zuiden en westen voorlopig afgesneden te worden en dan hebben de liefhebbers van winterkou de tijd van het jaar wel behoorlijk mee”, aldus Snoek.

Lees ook
Bierverslaafde man vernielt 21 auto’s na avondje uit: ‘Ik herinner me echt niets meer’

Tijdens de lange nachten kan het tijdens opklaringen flink afkoelen en neemt de kans op nachtvorst toe.

Tijdens de korte dagen komt de temperatuur uiteindelijk nog maar met moeite boven de 5 graden uit.

Zelfs een wat lagere maximumtemperatuur is lokaal mogelijk als tijdens de koude nachten mist of laaghangende bewolking ontstaat, die overdag erg hardnekkig blijkt te zijn.”

Losse schroeven
Mede door het wat koudere slot van deze maand, blijft een recordwarme november uit. Op de eerste plaats staat nog altijd november 1994 met een gemiddelde temperatuur van 10,2 graden.

,,Dit jaar is het nog even afwachten wat de eindstand gaat worden, maar waarschijnlijk komen we iets onder de 9 graden uit”, zegt Snoek. ,,Daarmee lijkt een notering in de top 10 van warmste novembermaanden sinds 1901 wel zeker.”

Ook is 2023 nog volop in de race om als warmste jaar ooit te eindigen. Nu is dat 2014 met een jaargemiddelde van 11,7 graden.

,,Alleen als in december wel dat krachtige hogedrukgebied boven Scandinavië tot ontwikkeling komt en arctische lucht veelvuldig weet uit te stromen over ons land, komt dat record op losse schroeven te staan.”

Moet je zien wat je met een beetje kaarsvet uit je oor kan krijgen

Onderzoek: Mensen met een hoger IQ drinken het liefst Red Bull