in

Kleuter (5) dodelijk getroffen door omgevallen tak

Ondanks een stroom aan waarschuwingen voor storm Ciarán stierf een jongetje van 5 jaar op een speelplein in het Belgische Zwijnaarde toen een zware tak afbrak. Het Gentse stadsbestuur reageerde pas uren na de eerste waarschuwingen, met dramatische gevolgen.

Het is donderdagmiddag rond 10 uur. Terwijl storm Ciarán in alle hevigheid in Belgie woedt, spelen enkele kinderen van buiten op het Henri Storyplein, een sportveld met speelplein in de wijk aan het UZ Gent. Ze maken deel uit van de speelpleinwerking Kabonga. Net als ze naar binnen willen gaan omdat het te hard begint te waaien, loopt het helemaal mis. Enkele zware takken van de hoge bomen aan het plein knakken af. Twee kindjes worden geraakt. “Het moet rond elf uur geweest zijn dat we de sirenes van de ambulance hoorden”, zegt een buurtbewoner. “Ik durfde zelf niet gaan kijken, want de storm ging te fel tekeer.”

De slachtoffers zijn een vijfjarig jongetje en een tweede kindje van drie jaar oud. De jongen van vijf zou later in het ziekenhuis overlijden. Het is een kindje van een Oekraïens gezin dat in de wijk Nieuw Gent woont, vlak bij het plein waar het ongeval gebeurde. Het tweede kindje had lichte verwondingen en verkeert niet in levensgevaar.

Lees ook
Kind ligt dood in bos Vogelzankweg te Landgraaf

Code geel
Hoe het exact kon mislopen, blijft onduidelijk. In een eerste persbericht spreekt het stadsbestuur van een ongeval en laat het weten “dat ze haar diepste medeleven uitdrukt met de families van de slachtoffers”. Op de vraag waarom kinderen van de speelpleinwerking buiten aan het spelen waren tijdens een storm waarvoor vele malen gewaarschuwd werd, komt geen echt antwoord. “Omwille van het lopende onderzoek kunnen we geen details kwijt”, verklaart een woordvoerster van de speelpleinwerking.

De vraag is waarom er kinderen buiten waren tijdens de speelpleinwerking, midden in een storm. De speelpleinwerking aan het Henri Storyplein laat weten erg in te zitten met de nabestaanden van het slachtoffer, maar een verantwoordelijke wou geen details kwijt in belang van het onderzoek van het Oost-Vlaamse parket.

Code geel werd code oranje
Het ongeval gebeurde kort voor 11 uur, voordat het zwaarste stuk van de storm over Gent trok. Dat is vlak voor of vlak nadat het KMI officieel switchte van code geel naar code oranje. “Er was code geel vastgelegd, dus mocht de speelpleinwerking gewoon doorgaan”, zegt Isabelle Heyndrickx (CD&V), die waarnemend burgemeester is in Gent. “Pas in de loop van de voormiddag is het code oranje geworden.”

Lees ook
Opa heeft afspraak met escort: Ritje naar afspraak loopt helemaal mis,

Dat zegt ook Hafsa El-Bazioui (Groen), schepen van Jeugd in Gent en verantwoordelijk voor de speelpleinwerking. Volgens haar volgt de Vlaamse dienst speelpleinwerking de richtlijnen van het KMI. “Donderdagochtend toen de speelpleinwerking opstartte – net zoals alle andere speelpleinen in Vlaanderen – was er code geel.” En code geel houdt blijkbaar niet in dat de speelpleinwerking opgeschort moet worden. Rond 8.30 uur werd opgeschaald naar code oranje, maar pas tegen 11.30 uur zien Gentenaars een BE-alert binnenlopen. “Vermijd de parken. Schuil niet onder een boom.”

De dienst slachtofferhulp is ingeschakeld om de ouders en de andere kinderen op te vangen. “De stad Gent drukt haar diepste medeleven uit met de families van de slachtoffers”, zegt waarnemend burgemeester Heyndrickx. “Dit is gruwelijk. Er volgt uiteraard een evaluatie van de feiten. Maar we moeten eerst de conclusies van het onderzoek van het parket afwachten.”

Tweede slachtoffer
Het ongeval aan het Henri Storyplein was niet het enige dodelijke slachtoffer van storm Ciarán in ons land. Ook in Gent, in het Citadelpark, werden twee wandelaars geraakt door een boom die afknakte. Een 64-jarige vrouw is overleden, haar dochter liep een beenbreuk op. Het gaat om een Duits gezin dat op bezoek was in Gent. Het park was niet afgesloten tijdens de storm.

5-jarige Davi voor ingang school neergeknald door eigen vader

Tim den Besten (36) ernstig ziek door zeldzame kanker: Niet lang meer te leven