in

Kittens in ernstig vervuilde woning overleden door vlooienplaag

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie hebben vorige week in een ernstig vervuilde woning in Alblasserdam twee dode kittens aangetroffen. De dieren waren overleden door een vlooienplaag.

“Vlooien kunnen een ware hel zijn voor huisdieren en in het ergste geval de dood betekenen”, schrijft de LID. De woning in Alblasserdam was ernstig vervuild. De bewoner was een tijdje niet aanwezig, en had daarom een buurtgenoot gevraagd om de dieren te verzorgen.

Lees ook
Vrouw herkent haar man bij Opsporing Verzocht, zet hem af bij het bureau

De verzorger heeft dagelijks voer en water gegeven, maar heeft niet omgekeken naar de dieren. “Het gehele huis zat onder vlooien en in de keuken wemelde het van de vliegen.”

Parasieten
Naast de twee dode katjes, werden een derde kitten en een kat aangetroffen die onder de parasieten zaten. Deze zijn met spoed naar de dierenarts gebracht. Alle kosten voor transport en (medische) opvang zijn voor rekening van de verzorger.

Buiten liep nog een kat rond die bij het huishouden hoort. De verzorger moet die zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen. “Gebeurt dit niet, dan volgen er sancties”, aldus de LID.

Lees ook
Vermiste Joke Brouwer dood gevonden in water

Vlooien fataal
Huisdieren die niet regelmatig een vlooienbehandeling krijgen, lopen het risico geïnfecteerd te raken met alle gevolgen van dien. De beten van deze parasiet kunnen huidallergieën tot gevolg hebben en het inslikken van vlooien kan leiden tot lintworm in de darmen.

Vlooien voeden zich met het bloed van hun gastheer en dat leidt tot bloedarmoede. In de ergste gevallen worden de gevolgen van een vlooieninfectie het dier fataal.

Gedumpte hond Ameland ingeslapen: ‘Diverse tumoren’

Cilly Dartell (66) neemt verdrietig afscheid: ”Artsen kunnen me niet meer helpen”