in

Kimberley: ‘Mijn vriend zal mij nooit zonder make-up zien’

Bijna een jaar heeft Kimberley (27) een relatie met Ilyas (30). Maar hij kent haar alleen keurig opgemaakt. En denk maar niet dat hij ooit haar naturelle gezicht te zien krijgt.

Altijd make-up
Kimberley: “Laatst las ik dat vrouwen gemiddeld vier weken wachten voordat ze hun make-uploze gezicht durven te tonen aan een nieuwe liefde. Dat was uit een onderzoek van een magazine gekomen en daar werd toen schande van gesproken op sociale media.

Nou, ik vind het niet raar. Ik verberg mijn naturelle gezicht al bijna een jaar en ik zie daarin ook niet snel verandering komen. Mijn vriend Ilyas en ik zijn ruim elf maanden samen en al die tijd loop, zit en slaap ik met make-up op naast hem. Ik ben bang dat hij op me afknapt als hij mijn ware gezicht ziet.

Verder ben ik overigens heel blij met mijn lichaam. Ik ben slank en vrij lang. Ik vind het prima als Ilyas mij naakt ziet en heb seks met het licht aan, maar doe dat dus nooit zonder mascara, foundation en lipgloss op.

Ik ben een rossig type. Dat betekent dat ik van nature behalve roodblonde krullen en een lichte huid ook blonde wenkbrauwen, wimpers en lichtgekleurde lippen heb. Zonder make-up zie ik er standaard bleek en ziekelijk uit en hebben mijn ogen nauwelijks uitstraling. Met make-up word ik een veel mooiere versie van mezelf. Reden voor mij om dat positieve plaatje expres bij Ilyas in stand te houden.

Toch heeft het verbergen van mijn blotebillengezicht niet eens direct te maken met Ilyas. Tenminste niet met zijn karakter of door iets wat hij zegt of doet. Hij heeft nog nooit iets onaardigs over mijn uiterlijk gezegd en ik denk ook dat hij het geen punt zou vinden als ik me een keer zonder make up aan hem toon.”

Ik als statussymbool
“Mijn weerstand mezelf volledig bloot te geven komt door mijn ex Barry. Door hem ben ik vreselijk onzeker geworden. Barry ontmoette ik in een dure nachtclub, waar ik op uitnodiging was via een klant van mij. Een gladde jongen met een vlotte babbel die openlijk met mij flirtte. Ik liet me graag door hem versieren en verleiden, genoot van zijn interesse in mij.

We zijn uiteindelijk drie jaar samen geweest, maar ik was niet heel happy. Ik kon nooit voldoen aan zijn verwachtingen en zijn materiële standaard. Barry werkte op de Zuidas in Amsterdam, had een goede baan in de ICT en verdiende vreselijk veel geld. Net als al zijn vrienden.

Er hing een enorme seksuele aantrekkingskracht tussen ons en we konden heel goed samen op vakantie, maar verder deelden we niet veel. Als we naar een ‘vrijmibo’ gingen of een feestje in een club, hoefde ik ook niet met hem en zijn vrienden mee te praten. Liever niet zelfs, want daar had ik toch geen verstand van, zei hij altijd.

Ik werk als verkoopster in een schoenenwinkel. Een baan waar Barry op neerkeek. Hij ging ook nooit mee naar feestjes of etentjes van mijn werk. Liever nam hij me mee naar luxe tenten in Amsterdam, waar ik dan ‘mooi mocht staan te wezen’. Een beetje lachen met een wijntje of hangen aan de bar was voldoende. Eigenlijk diende ik slechts als knap plaatje aan zijn zijde. Barry vond het belangrijk dat zijn vriendin een soort statussymbool was. Net als zijn huis, auto en boot.”

Lees ook
Nederlandse dame stuurt haar scharrel op een hele opmerkelijke manier naar huis

Ronduit lelijk
Als we samen uitgingen droeg ik standaard zware make-up en een strak jurkje. Vooraf stond ik eerst een uur in de badkamer om me helemaal op te maken met goede primers, foundation, blush en oudroze gekleurde lipgloss.

Mijn ogen zette ik extra fel aan met eyeliner en vier lagen zwarte smokey mascara. Mijn haar in grote krullen, strak jurkje aan. Dan pas was Barry blij en kon hij met mij pronken. Hij overlaadde mij met complimenten en schoot zijn halve Instagram vol met foto’s. Toch voelde ik me daar steeds minder prettig bij. Het leek steeds meer alsof ik zijn handtasje was. Of zijn hondje.

Barry vond me zonder make-up veel minder mooi. Soms zelfs ronduit lelijk. En dat zei hij ook. Als ik ‘s morgens naast hem wakker werd, zonder make-up, moest hij er altijd een nare opmerking over maken. Hij zei dan bijvoorbeeld dat ik er ziekig uit zag.

Op den duur sloop ik ‘s morgens vroeg al mijn bed uit om me op te maken, zodat Barry niet kon zeuren. En ik keek wel honderd keer per dag in de spiegel of mijn make-up nog wel goed zat. Ik had speciaal een app op mijn telefoon waarop ik het snel kon checken, en had altijd een lipstick of mascararoller binnen handbereik.

Onze relatie heeft geen stand gehouden. Barry werd verliefd op een collega en verbrak onze relatie. Ik was hem er stiekem heel dankbaar voor. Iedereen in mijn omgeving riep al heel lang dat ik bij hem weg moest gaan, maar ik miste zelf de kracht om het te doen. Nu werd de beslissing voor me genomen, zonder al teveel drama. Gelukkig had ik nog mijn eigen appartement aangehouden en kon ik makkelijk terug naar mijn oude leven.”

Schone slaapster
“Niet lang na Barry leerde ik Ilyas kennen, via gezamenlijke vrienden. Hij is een totaal andere man, niet te vergelijken met Barry. Ilyas werkt ‘met zijn handen’, hij zit in de autotechniek. Hij is spontaan, zachtaardig en attent. We passen veel beter bij elkaar dan Barry en ik dat deden. Maar toch durf ik hem niet zonder make-up onder ogen te komen.

Mijn zelfvertrouwen heeft zo’n deuk opgelopen van dat gedoe met Barry. Ik wil niet het risico lopen dat Ilyas ook op me afknapt of schrikt van mijn naturelle gezicht. En dus houd ik het sprookje van de schone slaapster in stand. Dit betekent dat we op de momenten dat we samen zijn en hij bij mij slaapt, of ik bij hem, ik voor het slapen mijn make-up bijwerk.

Sowieso laat ik nu standaard maandelijks mijn wimpers en wenkbrauwen donker verven, waardoor ik in ieder geval al meer uitstraling heb. Maar het is niet hetzelfde als het effect van mascara. De vrouw die mijn wimpers verft wil niet verder gaan dan donkerbruin, omdat ze zwart niet natuurlijk genoeg bij mijn huidskleur vindt passen. Maar donkerbruin tekent nog niet genoeg en dus smeer ik daar nog mascara overheen. Dag en nacht.”

Panda-ogen
“Ik ga niet met een dikke laag make-up op mijn gezicht naar bed, zo ver laat ik het niet komen. Dat is heel slecht voor mijn huid, omdat het de poriën verstikt. ’s Avonds maak ik eerst mijn gezicht schoon met cleanser en eye remover en smeer daarna nachtcrème op.

Maar daarna gaat mijn ‘avondmake-up’ er weer overheen. Geen heftige eyeliner of foundation, wel mascara, een beetje blush voor de kleur, concealer en een lichtroze lippengloss. Het geeft me net dat laagje zelfvertrouwen.

Lees ook
50 stopwoordjes waar je onmiddellijk mee moet stoppen

Hebben Ilyas en ik vervolgens seks, dan duik ik na afloop weer de badkamer in om alles bij te werken. Ik ben als de dood dat ik door het zweten met panda-ogen naast hem in bed lig. ‘s Morgens sta ik altijd ietsjes eerder op en verdwijn ik in de badkamer met mijn beautycase.

Ik verwijder snel vlekjes en de oude laag make-up en breng nieuwe mascara aan. Het klinkt alsof ik daar uren mee bezig ben, maar het is echt een fluitje van een cent. Ik kan het bijna met mijn ogen dicht of in het donker.

Als we samen opstaan maak ik meer werk van mijn uiterlijk. Dan ziet Ilyas me bezig met mijn kwasten en borstels. Hij denkt ook dat ik dan pas make-up aanbreng. Hij heeft geen idee hoeveel lagen ik dan al op mijn gezicht heb.

Ilyas en ik zijn nog niet samen op vakantie geweest, maar ik ga zeker niet met mijn hoofd onder water zwemmen. Douchen doe ik eigenlijk ook het liefst alleen. Tegen Ilyas zeg ik dat ik mijn haar dan rustig wil wassen met shampoo en crèmespoeling, maar ik wil natuurlijk voorkomen dat hij me dan wel ziet zonder alle grime. Soms douchen we wel samen, als voorspel, maar dan is het meer afspoelen en inzepen van het lichaam, niet het gezicht. Uiteraard heb ik dan een waterproof variant op mijn ogen. ”

Fake-up
“Aan het begin van een relatie doet iedereen zich graag beter voor. Je kleedt je leuk aan, gaat niet in een oude joggingbroek op de bank hangen en zorgt dat je een leuk lipstickje en parfum op hebt. Bij de meesten verwatert dat na een week of vier weer. Maar bij mij dus niet.

Ik weet dat het wel zou moeten en dat het niet oké is om mezelf te verbergen. In een goede relatie moet je helemaal jezelf kunnen zijn, ook zonder make-up. Ik weet ook dat ik dit niet eeuwig kan volhouden, maar zolang het me lukt, doe ik het.

Juist het feit dat Ilyas me nog nooit zonder heeft gezien, maakt het steeds lastiger het wel te doen. Hij vindt mij nu prachtig, zegt hij heel vaak. Ik wil dat dat zo blijft en hem niet laten schrikken.

Vriendinnen van mij verklaren me voor gek. Ze vinden mij prachtig, zeggen ze, met of zonder poeders, en vermoeden dat Ilyas daar net zo over denkt. Ze zeggen dat ik aan fake-up doe: ik maak mezelf mooier dan ik ben en dat is niet eerlijk tegenover mijn vriend. Maar ja, zelf plaatsen ze nog geen foto zonder warmer-licht-filtertje op Insta en dragen ze corrigerend ondergoed onder hun kleding, Dus of zij nu wel zo eerlijk zijn?

Bovendien draag ik make-up om mijn mooie kanten te versterken, niet om te bedriegen. Ik maak mijn gezichtscontouren niet smaller of teken mijn lippen niet groter. Ik hoef ook geen opgespoten lippen of borsten, geen fillers en Botox. Het enige wat ik wil is geen gezicht van een wit spook.

Het gekke is ook dat ik het niet heb in het dagelijks leven. Ik ga rustig zonder plamuurlaag boodschappen doen en als ik hardloop heb ik alleen Labello op. Zelfs op mijn werk in de schoenenwinkel heb ik eigenlijk alleen maar een laagje mascara. Op de een of andere manier vind ik het dan allemaal niet zo boeiend. Alleen als ik weet dat Ilyas me die dag komt ophalen, ga ik voor het hele kleurenpalet. Alles om me door hem mooi en bewonderd te voelen.”

Politie haalt levensgevaarlijke ‘rijdende vuilnisbak’ van de weg

Ik deed mijn vriend een trio cadeau, maar de andere vrouw raakte zwanger van hem