in

Kaylee (5) stierf plotseling, voor mooi grafje is geen geld

Voor Berry en Renate uit Nieuwerkerk aan den IJssel was hun dochtertje Kaylee het licht in hun leven. Altijd vrolijk, ze maakte een praatje met iedereen en op school speelde ze juist met de kindjes die gepest werden. Vorige maand sloeg het noodlot toe. Het 5-jarige meisje kreeg de waterpokken, normaal niets ernstigs, maar door complicaties overleed ze midden in de nacht.

Buurman Tjeerd is in de bres gesprongen voor Berry en Renate, die beiden in de bijstand zitten. Hij vertelt over het verdriet dat zijn onderburen is overkomen en de ellende waar ze daarna mee werden geconfronteerd door de kosten van de uitvaart. “Ik heb een goeie band met ze. Het zijn mensen met het hart op de goede plek.” Op 16 november kreeg Tjeerd een vreselijk telefoontje van buurvrouw Renate: Kaylee was dood.

Domme pech
Het meisje was ziek. De waterpokken. Ze was hangerig en had koorts. ’s Avonds hebben de ouders haar op bed gelegd, vertelt Tjeerd. “Om half 3 ’s nachts hoorden ze een raar geluid en hebben ze haar gelijk vastgepakt. Op dat moment blies ze haar laatste adem uit.” Vader Berry heeft haar nog gereanimeerd, maar het was tevergeefs. Ook de traumahelikopter en alle hulpdiensten konden niets meer doen voor het meisje.

Lees ook
’Mijn dochter nodigt mij niet uit met kerst, terwijl ik drie dagen per week op haar kinderen pas’

De dokter denkt dat de waterpokken in combinatie met een zware infectie, een longontsteking én mogelijk hersenvliesontsteking haar fataal is geworden. “Een uitzonderlijke samenloop van omstandigheden, domme pech”, zegt Tjeerd.

Wrakken
Na het telefoontje waarin hij het nieuws hoorde, is hij direct naar zijn buren gegaan. Hij trof diepe droefenis aan. Kaylee, normaal een en al levendigheid, lag stil op de bank. “Ze was helemaal bleek en koud. Wat kun je dan zeggen? Helemaal niks. Ik heb haar vader en moeder vastgehouden.”

Nu, ruim een maand later, is Tjeerd nog steeds bijna dagelijks bij hen te vinden. “Ze zijn twee wrakken. Ook hun twee oudere zoons hebben het er moeilijk mee. Het hele huis ligt vol met knuffels, in een hoek hebben ze een gedenkplaats met foto’s.”

Na de dood van het meisje, moest er een begrafenis worden geregeld. Kaylees ouders zitten allebei in de bijstand, vertelt Tjeerd. “Gelukkig wilde de school helpen. Dat is erg bijzonder. Daar kwam het ook als een grote klap. De juffen zeiden dat ze altijd vrolijk was. Als zij een keer een offday hadden, maakte Kaylee hen weer blij.”

Lees ook
Wijkagent doet bijzondere ontdekking: snurkende jongen in de berm van donkere weg

Mede dankzij de hulp van de school werd het een bijzondere begrafenis die langer dan drie uur duurde, vertelt Tjeerd. “Ze lag in een mooie roze kist, er was veel muziek en mooie toespraken.”

Sober grafje
Kaylee kwam in een sober kindergrafje, omdat de ouders geen geld hadden voor extra’s. “Haar vader komt van het kamp. Daar houden ze van pracht en praal, dat is nou eenmaal hun cultuur. Ze hebben pas een beetje rust als het graf echt mooi wordt.”

Daar is geld voor nodig, 15.000 euro om precies te zijn. “Dan kan het een prachtig mooi graf worden met een grote marmeren steen en een engel van marmer erop”, zegt Tjeerd. Hij bedacht zich geen moment en besloot geld in te zamelen voor zijn buren. “Dat doe je gewoon als je het verdriet van die mensen ziet.”

Hij kreeg het advies om een crowdfunding op te zetten, dus dat deed hij. Het doel van de actie is nog niet bereikt, maar Tjeerd hoopt dat hij de ouders voor de kerst een beetje blij kan maken. “Ze krijgen Kaylee er niet mee terug, maar het ze veel troost kan bieden.”

Actrice Linda van Dyck (75) overleden

Wat een mooie kont: Katja schuurman laat Instagram ontploffen!