in

Kamran (43) overleden door explosie rotterdam: Hij hielp iedereen in de buurt

Zuidwijk is diep in rouw. Vier dagen na de verwoestende explosie zijn eindelijk alle drie vermisten gevonden. Het lichaam van Kamran (43) werd woensdag door de familie zelf gevonden en weggehaald, onder begeleiding van de politie. Donderdagavond werd het lichaam van Ilyas (22) onder het puin vandaan gehaald. En vrijdagochtend werd een derde lichaam gevonden, hoogstwaarschijnlijk gaat het om Mustafa (33). Wie waren deze mannen?

Mustafa (33 jaar)

Mustafa was samen met Ilyas rond 20:00 uur materiaal aan het uitladen in een loods van een vriend van hem. Hij moest snel naar huis om zijn vrouw af te lossen om hun twee kleintjes te passen. Zijn vrouw had nachtdienst in een verzorgingshuis. Ze belde hem nog dat hij moest opschieten. “Ik kom zo naar huis”, stelt hij haar gerust.

Maar hij komt niet. Ze belt nog een keer, maar krijgt geen gehoor. “Toen ging de telefoon niet meer over, helemaal niets, helemaal uitgeschakeld”, vertelt zwager Abdel. Tien minuten later volgt een verontrustend telefoontje en krijgt ze ook een appje binnen dat er brand is in de garage waar haar man was. Toen raakte ze in paniek en belde zijn broer om te gaan kijken. “Die zag zijn bus daar voor de deur staan.” Sinds maandagavond hebben ze niets meer van hem gehoord. “Maandag is het uit de hand gelopen. Iedereen wil weten waarom, dat weten we niet.”

Lees ook
Gemeente gaat dna hondenpoep controleren om baasjes te bekeuren

De familie had zelf naar Mustafa willen zoeken, want vonden dat de autoriteiten daar te lang mee wachtten. Maar vrijdagochtend vroeg werd de laatste vermiste persoon gevonden, hoogstwaarschijnlijk gaat het om het lichaam van Mustafa.

“Zo’n man, ga je weinig vinden.” Zo omschrijft Abdel zijn zwager Mustafa. Ook andere familieleden hebben het over een harde werker met een groot hart. “Hij ontvangt je met open armen. Ik heb hem nog nooit boos gezien, hij is altijd aan het lachen.” Ze kunnen nauwelijks bevatten dat hij er niet meer is. “Ook al is het gebeurd, ik wil het nog steeds niet geloven.” Ze hopen dat ze een beetje rust terugvinden nu zijn lichaam is gevonden. De familie wil geen foto van Mustafa publiceren.

Ilyas (22 jaar)

Ilyas hielp Mustafa bij zijn klussen in het sanitair. “Links en rechts nam hij klussen aan”, vertelt oom Jalal. Hij woont in Zuidwijk bij familie. Zijn ouders zijn in Spanje. Een neef omschrijft hem als een goede jongen. “Hij vraagt altijd naar je en je familie. Hij is altijd positief en vrolijk.” Ook is hij zorgzaam voor zijn moeder in Spanje en ondersteunt haar financieel. “Hij is nog heel jong, normale jongen, altijd lachen”, vertelt zijn oom. Jalal is huurder van de loods die maandagavond ontplofte en is helemaal ontredderd dat zijn neefje en collega onder het puin liggen. Hij was zelf net een half uur weg toen hij in de auto de eerste berichten ontving dat de boel was ontploft.

De ravage en de vermisten drijven Jalal tot wanhoop. Hij vindt het allemaal te lang duren en klimt woensdag zelf over het hek en gaat zoeken. Hij vindt en bevrijdt het lichaam van buurman Kamran. Het lichaam van Ilyas werd donderdagavond gevonden door de hulpdiensten.

Lees ook
Jutta Leerdam krijgt recordaantal reacties door foto zonder BH

Kamran (43 jaar)

“Altijd, echt altijd vrolijk. En altijd de lolbroek uithangen”, vertelt zijn jongere neefje Usman. “Ik keek hem soms aan en zei dan dat hij al bijna vijftig was en nog steeds kinderachtige grappen uithaalde.” Kamran komt uit een groot gezin met vier broers en zes zussen, allemaal geboren en getogen in Rotterdam-Zuidwijk. Zijn ouders komen van oorsprong uit Pakistan. Inmiddels is de familie nog veel groter geworden met een nieuwe generatie en heel veel neven en nichten.

Vanuit hun overtuiging en vanuit hun opvoeding krijgen ze mee dat je klaarstaat voor een ander. En dat deed Kamran. Hij was een prachtig persoon. Wanneer je hem nodig had, dan was hij er. Voor iedereen.”

Hij voetbalde zelf en was trainer van het team van zijn zoontje. Onlangs had hij ook een toernooi georganiseerd om geld in te zamelen voor Palestina. “Ik heb het beter dan anderen. Dat dreef hem.”
De familie staat urenlang op straat in onzekerheid. Ook de Pakistaanse gemeenschap en vrienden uit de moskee komen steun betuigen. Woensdag raakt het geduld op en klimmen nabestaanden zelf over het hek om het lichaam van Kamran te bergen.

De politie vond het te onveilig maar staat uiteindelijk wel toe dat de broers Kamrans lichaam uit de puinhopen tillen. Zijn lichaam is meegenomen voor autopsie en kan daarna worden begraven.

Kind overleden door ongeval met vrachtauto in Limburgse Helden

14-jarig meisje omgekomen door aanrijding in Epe, automobilist rijdt door en is nog spoorloos