in

Jumbo-eigenaren stoppen na 31 jaar vanwege overlast asielzoekers

JHet eigenaarsechtpaar van de Jumbo-supermarkt in Maarheeze, Frank en Tamar Simonis, hebben aangekondigd te stoppen met hun bedrijf. De aanhoudende problemen veroorzaakt door asielzoekers in hun winkel is een van de redenen achter dit besluit.

Het personeel werd zondagavond over het nieuws geïnformeerd. De overlast, die bijna dagelijks plaatsvindt, is afkomstig van de bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) in Budel, dicht bij de supermarkt. De problemen variëren van diefstal en intimidatie tot geweld.

Op het Facebook-account van Tamar staat: ‘Door deze situatie kunnen we niet langer doen waarvoor we een supermarkt hebben opgezet, namelijk het klantbelang voorop stellen’.

‘Met volle boodschappentassen lopen ze mijn winkel uit’
Frank Simonis heeft in het verleden ook aangekaart dat de asielzoekers voor veel problemen in zijn winkel zorgen. Hij zei vorig jaar tijdens een werkbezoek van Tweede Kamerlid Evert Jan Slootweg (CDA) dat de politie soms tot drie keer per dag bij zijn winkel moet komen.

Lees ook
Agent ontdekt 2 babylijkjes in woning

,,Het begon jaren geleden met een hap uit een broodje en een lik uit een jampot. Nu lopen ze zonder te betalen met volle boodschappentassen mijn winkel uit. Het zijn vaak agressieve lui. Veiligelanders tussen 17 en 25 jaar. Er is geen land mee te bezeilen. Ik denk weleens dat ik beter een beveiligingsbedrijf had kunnen beginnen dan een supermarkt”, zei hij toen.

Frank en Tamar merken ook op dat de winkel verouderd is en dat het tijd is voor een flinke opknapbeurt. Dit is nog een reden waarom ze hebben besloten de winkel te verkopen.

31 jaar geleden nam Frank de zaak over in het centrum van Maarheeze. Na verschillende rebrandings is het de afgelopen jaren een Jumbo-supermarkt geweest. Ze behouden wel hun andere Jumbo-winkel in Zevenbergen.

Lees ook
Man opent vuur op eigen koelkast na vreemd geluid

Paul en Marjon Houben zullen de supermarkt in Maarheeze vanaf 14 augustus overnemen. Ze zijn ook eigenaren van een Jumbo-supermarkt in Aalst en zullen het personeel van de Jumbo in Maarheeze overnemen. Het echtpaar wil nog niet reageren op de overname en hun toekomstige plannen voor de winkel.

Ed Kalders van de winkeliersvereniging in Maarheeze is blij met de opvolging, maar begrijpt de beslissing van Simonis: ,,Ik was onlangs nog in de supermarkt toen de assistent-bedrijfsleider een asielzoeker wilde tegenhouden. Ik heb hem nog meegeholpen.”

Kalders, eigenaar van een brillenwinkel, zet zich al jaren in om Maarheeze veiliger te maken: ,,Ik heb vorige week een overleg gehad met de burgemeester over het installeren van beveiligingscamera’s

in het centrum. Dat verzoek is nu in behandeling bij het Openbaar Ministerie.”

Hij uit zijn zorgen dat meer ondernemers in Maarheeze zullen stoppen als er geen maatregelen worden genomen: ,,We moeten Maarheeze snel weer veilig krijgen. Anders denk ik dat meer ondernemers gaan stoppen.”

Bijna niemand weet het… Wie mag er als eerste 1, 2 of 3?

Vrouw (43) sticht brand en steekt haar hond dood in Zwolle