in

Jan slaat vriend het ziekenhuis in als die om meer koud bier vraagt

Twee broers willen slapen op een festival, terwijl een vriend bier wil blijven drinken. Als de vriend blijft aanhouden, verliezen ze hun hoofd en loopt het geweldig uit de hand. Zo belanden ze voor de rechter.

De broers hebben hun jas over hun stoel gehangen en zitten nu naast elkaar voor de rechter. Op de Voornse Cross in Rockanje liep het flink uit de hand binnen hun vriendengroep.
Op het normaal zo gezellige feest van de Plattelandsjongeren werd geslagen met een balk en een tuinslang en werd er ook gezwaaid met een ijzeren klapstoel. Daar zouden Jan* en Peet* een flinke rol in hebben gespeeld.

‘Zeer goede vriend’
“Er wordt natuurlijk veel bier gedronken op dit soort evenementen”, zegt de rechter. “Ze hebben op uw caravan gebonkt. Dat was de plek waar het bier koud lag. Maar u dacht: dit is zieken, dit is zuigen.”

Peet knikt en zegt over de man die hem wakker maakte: “Ja, dat deed hij overdag ook al. Hij is iemand die alles beter weet. Ik ken hem al acht of negen jaar. Ik ken hem van school. Het was een zeer goede vriend.” Broer Jan slaat die zeer goede vriend vervolgens linea recta het ziekenhuis in.

“U was samen naar de Voornse Cross”, zegt de rechter. “U sliep in een caravan, de vrienden in tenten.”

Jan en Peet zitten er netjes bij in hun blouse. Ze deden in Rockanje mee aan het Nederlands Kampioenschap Gazonmaaierracen. Jawel, het woord zegt precies wat het is: racen op zo’n karretje waarmee je normaal het gras maait. “We wilden gaan slapen om een beetje fit te zijn voor de wedstrijd”, zegt Jan.

‘Hou je bek, anders sla ik je kapot’
Het gaat mis als Jan en Peet onder de wol liggen. De ‘zeer goede vriend’ bonkt op de caravan en roept om bier.

Lees ook
Vader Luuc en moeder Roelien waren betrokken bij A1-drama

‘Hou je bek, anders sla ik je kapot, blijf met je poten van de caravan af!’, klinkt het terug vanuit de sleurhut. Het bonken gaat door. Dan stormt oudste broer Jan (25) naar buiten met een stuk hout. De vriend schrikt, pakt een ijzeren klapstoel en duwt Jan tegen de caravan.

Het gaat snel. Jongste broer Peet (23) is ook naar buiten gekomen en duwt de klapstoel weg. Daarmee krijgt Jan ruimte om uit te halen met de balk. “Een klap met een grote boog”, noemt de rechter het.

Hij raakt de vriend bij zijn wenkbrauw. Een andere vriend duwt Jan met zijn balk op de grond en gaat bovenop hem liggen. Peet heeft inmiddels een tuinslang in zijn handen en mept de tweede vriend daarmee op zijn rug.

“Het is al lang geleden, ik weet het eigenlijk niet meer”, zegt Jan. “Of ik met mijn vuist sloeg, of met hout, ik zou het echt niet meer weten. Ik denk met m’n vuist.”

Daar denken meerdere getuigen anders over. Zij zeggen dat het met de balk was. “Apart dat u het niet meer weet. Dit maak je toch niet elke dag mee”, reageert de rechter.

‘Ik aanvaard je excuses, maar vergeten is moeilijk’

De eerste vriend zit onder het bloed, wordt weggebracht met de ambulance en krijgt in het ziekenhuis drie hechtingen.

“Ik heb hem even geholpen met naar bed gaan”, zegt Jan later tegen de politie. De broers hebben allebei hun handen in elkaar gevouwen, luisteren aandachtig en wippen op hun stoel. Om zich voor te bereiden op vandaag hebben ze onlangs een andere zitting bijgewoond. “Dan wisten we een beetje hoe dit gaat.”

“Het is stom geweest”, zegt Jan. “Maar we hebben het uitgepraat op werk. We hebben elkaar de hand geschud, toen was het goed.” Peet: “Hij zei: ‘ik aanvaard je excuses, maar vergeten is moeilijk.”

Ze zeggen dat er nog wel iets van vriendschap is gebleven. Het is dan ook een tegenvaller als de vriend later toch aangifte doet tegen de broers. Vanwege de pijn en het litteken wil de vriend 2500 euro smartengeld.

Lees ook
Nicol Kremers zelf in de afkickkliniek zwaar onder invloed: ‘Compleet van het padje’

‘Blauw en bloederig’
“Blauw en bloederig”, noemt de rechter een foto van de nog verse wond. “De druppels bloed hingen er nog aan.” De broers snuiven even als ze dat horen. “De volgende dag zag het er al veel beter uit”, zegt Peet. “Het is heel mooi hersteld. Het is echt goed gehecht”, voegt hij toe. Ze zeggen dat er nu niks meer van is te zien.

“Met een vriendengroep naar de Voornse Cross, dat klinkt als een leuk uitje. Maar zo leuk was dit feest niet”, begint de officier van justitie aan haar eis.

“De vriend klopte om nog een biertje te drinken, maar hij zou zijn blijven kloppen. De irritatie loopt flink op. Jan stormt met de balk op het slachtoffer af. Die verdedigt zich met een stoel.

Het werd zwart voor zijn ogen, maar hij denkt wel dat hij iemand heeft geslagen. Dat is strafbaar.”
Jan kijkt moeilijk als hij dat hoort. “Zelfs als ze uit hun tent zijn gelokt, dan is dit geweld buitensporig.” De officier eist een maand voorwaardelijke cel en 120 uur taakstraf voor allebei de broers. Ze vindt 2500 euro voor de klap te gortig.

‘Ze zijn hier om verantwoordelijkheid te nemen’
De advocaat van de broers eist vrijspraak. “Pas maanden later zijn ze aangehouden. De waarheidsvinding is geweld aangedaan. Er is die avond heel veel gedronken. En over die slang, er is mogelijk een striem te zien. Maar ik zie op de foto niks.”

“Ze zijn hier om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ze dachten dat het klaar was met excuses. En nu zitten ze hier. Ze zijn aangehouden met veel machtsvertoon, ’s ochtends om zes uur aan de deur. Leg dat maar eens uit aan je ouders. Vijfhonderd euro vind ik echt meer dan billijk.”

Automobilist gooit konijntje uit rijdende auto

2 doden en 2 gewonden door instorten brug in aanbouw in Lochem