Waarschijnlijk is het iedereen wel eens opgevallen. Wanneer je lekker zit in de trein zit naar werk, of ergens anders heen, en er zit iemand naast je overduidelijk te smakken van zijn eten.
Of wanneer je een date hebt met een leuk meisje en ze bestelt een soep en slurpt hem helemaal leeg…
Er is onderzoek gedaan naar mensen die zich mateloos ergeren aan deze geluiden. De uitkomst van het onderzoek van Current Biology laten zien dat mensen die zich ergeren aan deze geluiden, lijden aan een psychiatrische stoornis, genaamd; Misofonie. Maar wat is Misofonie nou precies?
Misofonie
Misofonie is een neurologische aandoening en betekent letterlijk ‘haat van geluid’. Misofonie wordt ook wel aangeduid als Selective Sound Sensitivity Syndrome (4S) of als vorm van geluidsintolerantie.
Mensen met misofonie voelen een extreme irritatie of woede bij het horen van bepaalde geluiden. Meestal gaat het om geluiden van andere mensen, zoals:
Smakken, slikken of afbijten
Ademen
Keelschrapen of gapen
De neus ophalen
Het kraken van chipszakken
Klikken met een pen
In ernstige gevallen kan misofonie leiden tot sociaal isolement of verminderd functioneren. Door de extreme frustratie gaan mensen met misofonie namelijk de storende geluiden ontwijken.
Uit onderzoek is gebleken dat naar schatting 6 tot 7 procent van de Nederlanders regelmatig extreme last heeft van geluiden van anderen. Bij een 0.5 procent van de Nederlanders zou er daadwerkelijk sprake zijn van misofonie.
Persoonlijk erger ik me ook mateloos aan soortgelijke geluiden! Denk jij ook last te hebben van misofonie of ken jij iemand die dit wel zou kunnen hebben? Tag hem/haar dan in de comments