in

Heel veel sneeuw verwacht in delen van het land

In een week vol grijze luchten en aanhoudende regen krijgt Nederland een onverwachte wending op donderdag, vooral in het noorden van het land, wanneer winterse omstandigheden toeslaan. Volgens voorspellingen van Weerplaza kan er sneeuw vallen, waarbij een laagje tot drie centimeter kan blijven liggen.

De nacht van woensdag op donderdag was al fris, met temperaturen op sommige plaatsen rond het vriespunt. In het zuiden bleef het boven nul, maar ook daar wordt het als koud ervaren met een maximale temperatuur van vier graden en aanhoudende regen.

Lees ook
Vrouw (76) op fiets overlijdt nadat vrachtwagen haar schept

Gedurende de dag verplaatst de regen zich naar het noorden, waar het nog enkele graden kouder is. Hierdoor zal de neerslag hoogstwaarschijnlijk ’s middags en ’s avonds in de vorm van sneeuw vallen. De provincies Groningen, Friesland, Drenthe en mogelijk ook Overijssel kunnen een sneeuwlaag van nul tot drie centimeter verwachten. Afhankelijk van waar het koudegebied precies begint, kan er ook in het midden van het land wat natte sneeuw vallen, met mogelijk een dunne laag op de Veluwe.

Lees ook
Zieke pup met afgeknipte oren in beslag genomen in Rotterdam-Zuid

De winterse opleving is echter van korte duur. In de nacht naar vrijdag stijgen de temperaturen in het zuiden alweer naar 10 graden, en ook in het noorden komt het kwik ruim boven het vriespunt. Hierdoor zal alle gevallen sneeuw snel verdwijnen.

Vrijdag overdag wordt het nog warmer, vooral in Limburg waar het carnaval begint, met temperaturen tussen 11 en 14 graden. Ondanks de stijgende temperaturen blijft het regenachtig. Deze hogere temperaturen zijn consistent met het ongewoon warme weer van afgelopen januari, dat wereldwijd als de warmste januari ooit is gemeten volgens de Europese klimaatdienst Copernicus.

Is het slim om te wachten met kopen? Dit gaat een huis van 3 ton kosten in 2025

Als je dit doet denkt Jumbo misschien dat je een winkeldief bent