in

Gebeten door een mug? 9 natuurlijke manieren om de jeuk te stoppen

Een aangename temperatuur en prachtige zonsondergang, tot in de late uurtjes kletsen bij een kampvuur terwijl je uitkijkt over een meer.

Het is ongetwijfeld precies wat je je voorstelt bij een perfecte zomeravond, maar in die voorstelling vergeet je waarschijnlijk één ding: je komt vast en zeker thuis met een aantal muggenbulten.

Muggenbeten voorkomen is weliswaar vrij lastig als je niet naar knoflook, basilicum, citronella en/of andere vreemde goedjes wil ruiken, maar de jeuk stoppen kan wél op aardig wat natuurlijke manieren. We zetten er tien voor je op een rij!

1. Met een bananenschil
Het klinkt misschien een beetje vies, maar de binnenkant van een bananenschil helpt goed tegen de jeuk. Maak de muggenbeet eerst goed schoon en wrijf een paar minuten met de schil over de plek.

Lees ook
Onderzoek: Mensen met een hoger IQ drinken het liefst Red Bull

2. Met een gebruikt theezakje
Als je net zo’n theeleut bent als ik, kun je vast wel even een gebruikt zakje aan de kant leggen om een paar minuten op je muggenbeet te leggen.

Het zakje is niet alleen goed voor de verkoeling van het wondje, maar de thee helpt ook om de jeuk én de zwelling te verminderen.

3. Met een ijsklontje
Een ijsklontje is een heel tijdelijke oplossing, maar zorgt wel voor voldoende verlichting om even zonder jeuk te zitten. Verkoeling vervangt dan de jeuk.

4. Met etherische olie
In dit-kun-je-doen-tegen-muggenbeten-lijstjes wordt vaak aangeraden om tandpasta op je muggenbult te smeren, maar een etherische pepermuntolie is natuurlijker en beter voor je huid (mits je niet te veel gebruikt). Ook tea tree en eucalyptus kunnen bijvoorbeeld helpen.

5. Met een schijfje citroen
Je kunt wat druppels limoensap gebruiken, maar een schijfje citroen op de muggenbeet houden is net zo gemakkelijk.

Het zuur verzacht de jeuk. Zorg er alleen wel voor dat het wondje nog niet open is voor je de citroen erop legt.

Lees ook
Romy en 84-jarige Klaas zijn stapeltje verliefd op elkaar

6. Met aloë vera
Aloë vera is een ingrediënt dat je misschien minder snel in huis hebt, maar mocht je dat wel hebben, dan is ook dat goed om op je muggenbeet te smeren. Uiteraard werkt alleen pure aloë vera.

7. Met honing
Dat honing goed is voor je huid, blijkt wel uit het feit dat het in veel DIY-maskertjes zit. Maar ook tegen de jeuk kan het goed zijn. Smeer er gewoon een klein beetje op!

8. Met zout
Niet meteen wat je verwacht, maar ook zout zou je kunnen proberen. Het moet natuurlijk wel blijven plakken, dus maak de muggenbeet eerst een beetje nat.

9. Met (appelcider)azijn
Azijn werkt een beetje hetzelfde als citroen: het zuur vermindert de jeuk. (Appelcider)azijn is heel makkelijk aan te brengen door eerst wat op een tissue of watje te druppelen. De appelcider-variant is wat milder dan gewone azijn.

Heb jij de hele dag trek in eten? Dan heb je last van leptine resistentie

“Hij viel in slaap met een s*ksspeeltje in zijn achterste” (video)