in

Fred (16) doodgestoken door 14-jarige na ruzie op Snapchat

“Een brutale en schokkende aanval”, zo omschrijft de rechter het incident dat het leven kostte aan de 16-jarige Rohan ‘Fred’ Shand (16). De jongen werd op 22 maart doodgestoken na een ruzie die escaleerde op Snapchat. De dader, die toen amper 14 was, kende afgelopen donderdag zijn straf.

De politie geeft beelden vrij van het incident in Northampton waarop te zien is hoe de dader en een kompaan Fred zoeken met een scooter. Ze zijn dan ook al langsgeweest bij zijn school omdat ze denken dat hij een sleutelrol speelde bij een ruzie bij een McDonald’s een dag eerder. De ruzie ging online verder op Snapchat, waar de dader ook zijn voornemen aankondigde om “open gaten” in Freds lichaam achter te laten. “Als hij te veel praatjes verkoopt, moet ik hem misschien neersteken”, luidde het nog.

Op de bewakingsbeelden is te zien hoe Fred en een vriend een andere route kiezen wanneer ze de dader en zijn kompaan zien. Maar de anderen zetten de achtervolging in, waarna Fred een mes in zijn borst krijgt. De politie deelt ook bodycambeelden waarop te zien is hoe drie jongeren met de grote middelen worden opgepakt, onder wie de dader.

Lees ook
Husky bijt baby van 3 maanden dood

Straf
De jongen, die nu 15 is, werd donderdag in het Northampton Crown Court veroordeeld tot een levenslange celstraf waarvan hij minstens 13 jaar moet uitzitten in een jeugdgevangenis. “Dit was een verschrikkelijke aanval op klaarlichte dag in de straten van Northampton”, aldus rechter Morris. “Ik acht dat het jouw bedoeling was om ernstige lichamelijke verwondingen aan te richten. Dit was een brutale en schokkende aanval die leidde tot de zinloze dood van een jongeman.”

De 17-jarige kompaan werd niet schuldig geacht voor moord of doodslag, maar wel voor het bezit van een mes. Hij moet daarvoor 18 maanden lang een jeugdbegeleidingstraject volgen, wat maatregelen kan inhouden zoals taakstraffen, een meldingsplicht op bepaalde tijdstippen of een avondklok.

Hoop
Hoofdinspecteur Simon Barnes hoopt dat andere jongeren beseffen hoe gevaarlijk het is om een mes op zak te hebben. “Fred had zijn hele leven voor zich. Hij stond op het punt zijn examen af ​​te leggen en zal uitgekeken hebben naar zijn toekomst. Vandaag wordt de strafzaak over de moord op Fred afgesloten en ik hoop dat zijn familie en vrienden nu zijn verlies kunnen betreuren met de troost dat de persoon die verantwoordelijk was ter verantwoording is geroepen.”

Lees ook
'Ons moppie is niet meer', jonge vrouw die omkwam door lawine is 20-jarige Sarah

“Mijn hoop is dat andere jonge mensen zich nu de zeer reële gevaren van het dragen van een mes realiseren. Als je een mes bij je draagt, is de kans dat het door jou wordt gebruikt extreem groot. “

Dromen verbrijzeld
“Toen Fred werd weggerukt, werd mijn hart ook meegenomen”, reageert zijn vader Rohan Shand senior. “Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Als ik ‘s ochtends wakker word, vergeet ik het even en roep ik Fred dat hij naar school moet, zet twee kopjes thee en dan stort het allemaal in. Ik weet dat Fred geweldige dingen zou zijn blijven doen, maar nu zijn al die dromen verbrijzeld.”

Dit verdien je als bodyguard van Geert Wilders

Zieke clown bassie neemt afscheid van Nederland: Bedankt voor je trouw!