in

Drama bij vloerenbedrijf Kampen: eigenaar overlijdt bij steekpartij, zijn compagnon zit vast

In een gezamenlijk bericht maakten ze nog wel zo trots melding dat ze er samen in waren geslaagd hun grote droom waar te maken. Fatih en Patrick waren samen in zaken gegaan. Met naar eigen zeggen “het grootste en meest luxe vloerenbedrijf van Nederland”. Maar nog geen jaar later is de één gisteravond overleden aan de gevolgen van een steekpartij en zit zijn compagnon achter de tralies als verdachte van het fatale misdrijf.

Van de buitenzijde was het een florerende onderneming, hoe kon het dan toch zo gruwelijk mis gaan?

Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat Vloerenloods al sinds 2020 staat ingeschreven, maar het gebroederlijke bericht van Fatih (46) en Patrick (52) dateert van eind vorig jaar. Geplaatst op Tweede Kerstdag. Het gaat over de opening van het Vloerloods Experience Centre.

Samen in zaken
Fatih runde tot dan toe de onderneming in zijn eentje, maar de twee besluiten samen in zaken te gaan. Met Fatih als de commerciële man en Patrick als de man van de praktijk. De man die – getuige de berichten op zijn Facebook – tot ver buiten de landsgrenzen vloeren legt. Tot in Spanje aan toe.

De kersverse ondernemer Patrick begint vol goede moed aan zijn zakelijke carrière, schrijft hij in een bericht op sociale media: “Afgelopen zaterdag hebben mijn compagnon Fatih en ik onze droom zien uitkomen. We hebben er hard voor moeten werken, maar het is ons toch gelukt om dehet meest uitgebreide, grootste en meest luxe vloerenbedrijf van Nederland neer te zetten.”
Vergezeld van foto’s waarbij Fatih een lint omhoog houdt en zakenpartner Patrick het met een uit de kluiten gewassen schaar doorknipt. Op een staatsieportret van het bedrijf poseren de nieuwe zakenpartners, te midden van hun circa twintig medewerkers.

Lees ook
Been van de man zwol op tot enorm formaat nadat hij door een mug was gebeten

Vol ambities
Het ontbreekt de twee ondernemers bepaald niet aan ambities. Ze zijn er dan ook trots op dat hun vloeren geregeld op tv te bewonderen zijn. Onder meer in woonprogramma’s als Mijn Man is Klusser, Bouwval Gezocht, RTL Woonmagazine en het illustere klusprogramma Eigen Huis en Tuin.

Achter de schermen
Maar achter de schermen waren er al enige tijd onderlinge strubbelingen, zo melden bronnen aan RTV Oost. Die zouden zich vooral op het relationele vlak afspelen. Het zakelijk avontuur krijgt woensdagavond een dramatische ontknoping.

Als de politie wordt gealarmeerd over een steekpartij in het vloerenbedrijf aan de Gildeweg gaat de eerste zorg uit naar het slachtoffer. De man blijkt meermaals gestoken. Volgens bronnen vier à vijf keer, in hart- en buikstreek. Nadat hij in kritieke toestand wordt overgebracht naar het ziekenhuis bezwijkt Fatih kort daarop aan zijn verwondingen.

Oproep aan publiek
De politie doet die avond een Burgernet-oproep de deur uit, waarin het publiek wordt opgeroepen uit te kijken naar een circa twee meter lange man met grijs haar, gekleed in donkere werkkleding. Met de nadrukkelijke vermelding om hem niet zelf te benaderen. Als kort daarop de verdachte wordt aangehouden, wordt de oproep weer ingetrokken.

Het steekwapen zou zijn aangetroffen op de parkeerplaats voor het bedrijf.

Medeleven betuigd
Op diezelfde parkeerplaats is de volgende dag een bosje bloemen neergelegd. Ter nagedachtenis aan de overledene en om het medeleven te betuigen aan de nabestaanden.

De showroom is de dag na het drama gesloten, terwijl het personeel verwoede pogingen doet de onderneming ‘gewoon’ door te laten draaien. ’s Ochtends wordt ze verteld dat ‘alles mag maar niets moet’. Wie daar niet toe in staat is, hoeft niet te werken. Wie toch aan de slag wil, krijgt als boodschap mee dat vooral niet alleen te doen, maar uitsluitend in koppeltjes op pad te gaan.
Meerdere bedrijfsbusjes gaan inderdaad de weg op, maar de meeste medewerkers zijn al vrij snel weer terug. Lopende zaken worden zoveel mogelijk afgehandeld, daarna keren de busjes terug naar de zaak.

Lees ook
Jack (16) maakt vriendin (31) zwanger en helpt haar bevallen: “Zo jong papa? Ik zie het probleem niet”

‘Trillen op mijn benen’
De ondernemers van omliggende bedrijven kunnen er nog steeds niet bij. “Het waren zulke fantastische en geschikte mensen. Ik sta te trillen op mijn benen”, zegt een van hen.
Bij het tegenovergelegen cateringsbedrijf is de schok nog groot. Woensdagavond werd er een vervroegd kerstfeestje gevierd, maar dat werd bruut onderbroken toen ineens de politie massaal ten tonele verscheen. Te zien was hoe de echtgenote van het slachtoffer totaal overstuur bij het bedrijf van haar man naar binnen wilde, maar door agenten werd tegengehouden.

In de Turkse gemeenschap van Kampen is de verslagenheid groot. En de collega-ondernemers op het industrieterrein breken intussen hun hoofd: waar is het misgegaan tussen deze twee compagnons? Er doen verhalen de ronde over problemen op het relationele vlak tussen de twee. Maar wat was de reden dat het die woensdagavond zó gruwelijk uit de hand liep?

“We kunnen natuurlijk wel gaan gissen”, zegt een goede bekende van het slachtoffer. “En ja, ook wij horen inderdaad allerlei verhalen en zitten met vragen, maar in dit stadium heeft gissen niet zoveel zin. We gaan ervan uit dat er straks tijdens de rechtszaak meer duidelijkheid komt over waar het tussen die twee mis is gegaan.”

Jongen (16) overleden door aanrijding met vrachtwagen in Ugchelen

“We delen gewoon onze mannen met elkaar. Want we zijn tenslotte toch beste vriendinnen…”