Het energieplafond verdwijnt, de zorgverzekering wordt duurder en alcohol wordt duurder. Daartegenover staat dat je meer overhoudt van je salaris en dat uitkeringen en een aantal toeslagen omhoog gaan. We hebben de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet, gerangschikt per thema.
We trappen af met je inkomen. Wie werkt, gaat iets meer belasting betalen. Het tarief in de eerste belastingschijf van box 1 (de belasting op werk en woning) gaat met 0,04 procent omhoog naar 36,97 procent. Het tarief in de tweede schijf, voor de topinkomens, blijft staan op 49,5 procent.
Het goede nieuws is wel dat de arbeidskorting omhoog gaat. Dat betekent dat je minder inkomstenbelasting en premies hoeft te betalen over je loon.
Minimumloon
De algemene heffingskorting – die voor iedereen geldt maar wel afhankelijk is van je leeftijd en inkomen – wordt verhoogd in lijn met de inflatie. Daar profiteren dus ook gepensioneerden en mensen met een uitkering van.
Belastingen
Belastingen waterschappen volgend jaar fors omhoog: +10 procent geen uitzondering
Er is nog meer goed nieuws: het minimumloon gaat omhoog met een kleine 4 procent. Werknemers van 21 jaar en ouder krijgen met ingang van 1 januari 13,27 euro per uur. Bovendien worden de minimumlonen voortaan per uur berekend en niet meer per maand, week of dag. Werk je 40 uur per week en ontvang je het minimumloon, dan krijg je er maandelijks netto 267 euro bij.
Uitkeringen
En in het kielzog van het minimumloon gaan ook de AOW en uitkeringen omhoog. Voor een alleenstaande AOW’er scheelt dat per maand een fors bedrag. In plaats van netto 1378 euro wordt het 1459 euro. De uitkeringen gaan met 90 euro (alleenstaande) tot 130 (voor een stel) omhoog.
Toeslagen
Van de vijf toeslagen die je kunt krijgen, gaan er maar liefst drie omhoog. We beginnen met het zuur: de eenmalige verhoging van de zorgtoeslag vanwege de hoge inflatie vervalt. Dat scheelt al snel 300 euro op jaarbasis voor degenen die er recht op hadden: huishoudens met een laag inkomen. Deze inkomensgroep loopt ook de energietoeslag van 1300 euro per jaar mis, want die is ook afgeschaft.
Huurders
De toeslagen voor huurders en mensen met kinderen gaan wel omhoog. De huurtoeslag gaat met maximaal 416 euro per jaar omhoog. En de inkomensgrens ook. Dat betekent dat er meer mensen recht op hebben, 35.000 huishoudens volgens de fiscus. Voor huurders in de vrije sector mogen de huren met maximaal 5,5 procent worden verhoogd volgend jaar.
Kindgebonden budget
Naast de huurtoeslag gaat ook de kinderopvangtoeslag verder omhoog. Hoeveel je hiervan profiteert hangt uiteraard af van je eigen situatie: hoe hoog je inkomen is, hoeveel kinderen je hebt en of je wel of geen partner hebt. En wat voor soort opvang je kinderen naartoe gaan.
Meevallertje
Meevallertje voor gezinnen: kindgebonden budget volgend jaar toch omhoog
Ook het kindgebonden budget en de kinderbijslag gaan omhoog. Hoeveel hangt opnieuw af van je situatie, maar het levert ouders al snel honderden euro’s extra per kind op. De exacte bedragen kun je hier vinden.
Zorgpremie
Dan door naar de uitgaven. Bijvoorbeeld die aan zorg. Je maandelijkse premie voor de zorgverzekering gaat omhoog. Met hoeveel is onder meer afhankelijk van je verzekeraar en hoeveel eigen risico je neemt. Maar reken op ongeveer 9 euro per maand voor de verplichte basisverzekering.
Ook slecht nieuws voor de portemonnee is het vervallen van het energieplafond. Dat kan betekenen dat je vanaf 1 januari ineens veel meer voor je energie moet betalen, als je bij de verkeerde leverancier zit.
We moeten energie besparen, maar dat lukt nog niet zo goed
Dat is niet het enige slechte nieuws voor je energierekening, vooral als je gas verbruikt. Het kabinet verhoogt de energiebelasting voor aardgas. Voor elektriciteitsverbruikers gaat de energiebelasting juist omlaag.
Maar juich niet te vroeg: de rekening van netbeheerders gaat omhoog. Of je nu gas of elektriciteit gebruikt. Mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen wel weer een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie.
Tanken en openbaar vervoer
Schakelen we door naar vervoer. Om positief te blijven: dat wordt niet duurder gemaakt, althans niet door de overheid. Het plan was om de tijdelijke verlaging van accijns op brandstof en diesel te beëindigen.
En ook de voorgenomen tariefsverhogingen in het openbaar vervoer gaan uiteindelijk toch niet door. In het regionale vervoer zouden de prijzen met wel 11 procent stijgen, maar na druk van de Tweede Kamer trok het demissionaire kabinet extra geld uit om dit te voorkomen.
Roken wordt duurder
Niet alle accijnsverhogingen worden teruggedraaid. Rokers gaan hierdoor vanaf 1 april meer betalen voor hun tabak. Voor sigaretten gaat de accijns met bijna 2 euro omhoog, waardoor een pakje peuken ruim 11 euro gaat kosten. De accijns op shag gaat bijna 7 euro omhoog. Een pakje shag kost hierdoor gemiddeld bijna 25 euro.
Voor liefhebbers van vapes verandert er ook het nodige. De verkoop van smaakjes zoals vanille, meloen of skittles wordt verboden. Op die manier wil het kabinet het vapen onder de jeugd terugdringen.
Smaakjesverbod
Smaakjesverbod vapes komt eraan: ‘Illusie dat jeugd dan massaal gaat stoppen’
De alcoholaccijns gaat met 8,4 procent omhoog. Dat is goed voor een prijsverhoging van 1,21 euro voor wie een krat Heineken in de aanbieding wil kopen bij Albert Heijn à 14,49 euro. Daarnaast worden de accijnzen op speciaalbiertjes anders berekend, waardoor die tot wel 20 cent duurder worden. Per flesje.
Verder gaat de belasting op alcoholvrije dranken ook omhoog, om te stimuleren dat mensen alleen nog maar water of melk drinken. De belasting op die dranken vervalt. Maar plantaardige melk – zoals havermelk – wordt wel duurder. De belasting gaat met ruim 8 euro (per 100 liter) omhoog naar ruim 26 euro.
Belasting op spaargeld omhoog
Wie denkt ‘niet mijn probleem want ik heb genoeg spaargeld’ komt voor een vervelende verrassing te staan. In box 3 (de belasting op inkomen uit sparen en beleggen) gaat het tarief omhoog van 32 naar 36 procent.
Het heffingsvrije vermogen, een bedrag waarover geen belasting betaald hoeft te worden, wijzigt overigens niet en bedraagt 57.000 euro of 114.000 euro bij fiscaal partnerschap.
Nog geen boetes voor gratis aanbieden plastic wegwerpbekers en –bakjes
In de horeca krijg je verder te maken met herbruikbaar servies, want plastic wegwerpbekers, -bestek of -frietbakjes zijn met ingang van het nieuwe jaar definitief verboden. Sinds de zomer moesten ondernemers al een toeslag vragen voor wie zijn of haar eten wilde meenemen in een plastic bakje of wegwerpbeker. Voorlopig zal er overigens nog niet gecontroleerd worden op deze regels.
Hogere hypotheek
Bij de zoektocht naar een nieuw huis geldt: hoe beter geïsoleerd, hoe hoger je hypotheek. En wie een warmtepomp wil kopen, krijgt voortaan alleen nog maar subsidie als deze een A++-label heeft.
En tot slot mogen kinderopvangorganisaties vanaf 1 februari hun programma ook in het Duits, Engels of Frans aanbieden, voor maximaal 50 procent van de dagelijkse opvangtijd. Op dit moment mag de opvang alleen in het Nederlands worden aangeboden. Meertaligheid zou een positief effect hebben op de ontwikkeling van kinderen.