in

Denk je erover om oorgaatjes te schieten voor je baby? Lees dit dan eerst even!

Als ouder kom je voor duizend en één keuzes te staan, en er is niet altijd een pasklare handleiding over wat nou precies de ‘juiste’ keuze is. Vanaf welke luier het beste is tot de grootste dilemma’s zoals “Wanneer laat ik gaatjes prikken in de oortjes van mijn kind?”. Het zijn persoonlijke keuzes die je maakt op basis van wat jij denkt dat het beste is voor jou en je kleintje.

Laten we het hebben over dat laatste: oorbellen voor je kleintje. In sommige culturen is het een traditie, in andere een esthetische keuze. Maar voordat je de stap zet, is het handig om wat professioneel advies in te winnen.

Lees ook
Je bent een rund als je met vuurwerk stunt. En wel hierom

De juiste leeftijd voor oorbellen
Veel professionals zijn terughoudend als het gaat om oorbelletjes bij baby’s en jonge kinderen. Hun huid is supergevoelig en hun immuunsysteem is nog niet helemaal de oude, dus het risico op infecties ligt op de loer. En dan hebben we het nog niet eens over hoe de gaatjes kunnen genezen; soms niet helemaal perfect, met littekentjes of kleine afwijkingen als gevolg.

Oorbellen zetten gebeurt vaak bij een juwelier, maar er is geen wettelijke leeftijdsgrens voor. Wel is het slim om van tevoren even te checken, want niet elke juwelier zet graag oorbelletjes bij de allerkleinsten. Sommigen hanteren een minimumleeftijd van 6 jaar, anderen vinden dat een kind zelf moet kunnen zeggen of het oorbellen wil.

Lees ook
Horrorbeelden: Mike in Spanje aangevallen door krokodil in zwembad!

Vaak wordt aangeraden om te wachten tot je kind oud genoeg is om zelf de oorbellen in en uit te doen. Dat klinkt toch ook best logisch, toch?

Waarom wachten met oorbellen?
Er zijn best wat redenen om even te wachten met dat bezoekje aan de juwelier. De pijn die het met zich meebrengt, de permanente aard van oorbelgaatjes en het risico op infecties, om maar wat te noemen. Oorbellen zijn schattig, zeker, maar niet noodzakelijk.

Of je nu kiest om die oorbelletjes al vroeg te laten zetten of wacht tot je kind zelf een beslissing kan nemen, het blijft jouw keuze. Ouderschap is de kunst van het maken van keuzes die jij het beste acht voor jouw kind, gewapend met alle info die je hebt en jouw eigen gevoel.

Jongen (16) overleden nadat hij in elkaar stuikt in zwembad

Drama: Groot verdriet voor Henny Huisman