in

Debby (35) deed telkens GHB in het bier van haar man: Hij overleefde het elke keer

Justitie heeft maandag zes jaar cel geëist tegen Debby van der V. (35) voor een poging tot moord op haar man, Martie van de Sande (40). De Eindhovense zou haar man vorig jaar twee of drie keer een flinke dosis GHB hebben toegediend, maar Martie overleefde dit telkens.

Wrang is dat Martie later dat jaar alsnog werd vermoord, maar door iemand anders. Hij werd in juli 2022 doodgeschoten door de stalkende ex van zijn nichtje. Hij logeerde toen bij haar in het Belgische Kinrooi om haar tegen haar ex te beschermen. Martie en zijn nicht werden met 13 tot 15 kogels vermoord. De ex overleed begin deze maand door in zijn cel zelfmoord te plegen op de verjaardag van het nichtje.

‘Uitzichtloze situatie’
De gruwelijke schietpartij in het Belgische Kinrooi heeft niets te maken met de poging tot moord waarvoor Martie’s vrouw terechtstaat. Maar door die dubbele moord kwam de zaak van Martie’s vrouw wel aan het rollen.

De broer van Martie stapte namelijk naar de politie met het verhaal dat Debby Martie zou hebben willen vermoorden. En justitie vond bij kennissen al snel wanhopige berichtjes van Debby dat ze op zoek was naar een oplossing voor de uitzichtloze situatie waarin ze zat, samen met haar twee zoontjes (nu 8 en 11).

Lees ook
Van Matthias mag je s*ks met zijn vriendin Zoë hebben: Ik wordt daar gelukkig van

Allebei zwaar verslaafd
Martie, die bekendstond als ‘De Witte’, en Debby waren zwaar verslaafd. Martie dronk de hele dag en gebruikte cocaïne. Debby snoof ook flink wat coke en dronk flink mee. Eigenlijk was ze ook elke dag onder invloed en gebruikte ze dagelijks tot twee gram cocaïne.

Martie was de eerste twee jaar van hun relatie, vanaf 2013, een leuke vent, zo vertelde Debby aan de rechters. Maar toen ze in 2015 samen een zoontje kregen, veranderde dat. Martie was snel boos en behandelde haar zoontje uit een eerdere relatie ineens anders. Beide jongens waren bang voor hem.

Geld voor eten was het minst belangrijke in een relatie, waarbij het weinige geld vooral ging naar drank, drugs en sigaretten. Cocaïne was nog het makkelijkste, vertelde Debby, want daar handelde Martie zelf in.

Beter leven
Debby wilde scheiden van Martie om haar jongens een beter leven te geven, maar Martie liet haar niet gaan, zo vertelde ze. Hun relatie ging op en af en daaronder ging ze geestelijk gebukt. In 2018 zat Debby bijvoorbeeld een paar maanden bij haar moeder, maar in 2019 trouwde ze met Martie.

Steeds bleef ze hopen op een beter leven voor haar en haar jongens, maar dat bleek steeds vergeefse hoop. In augustus 2021 besloot Debby dat het klaar was en vatte ze het plan op om Martie een overdosis van de harddrug GHB te geven. Volgens Debby wilde ze Martie daarmee wakker schudden. Als hij ziek zou worden van die GHB zou hij misschien wel beseffen dat hij verkeerd bezig was en zijn leven omgooien.

Lees ook
14-jarige Marokkaanse voetbalfan komt om het leven in Montpellier nadat auto met Franse vlag over hem heen rijdt

Knockout
De officier van justitie vond dat Debby veel te ver is gegaan en verweet haar poging tot moord. Tot drie keer toe zou Debby in 2022 drie dopjes GHB in Martie’s bier hebben gedaan. Een keer ging Martie echt knockout en werd hij pas 19 uur later wakker.

Dat Debby haar man dood wilde, is zeker te bewijzen, aldus de officier, omdat uit appberichten blijkt dat Debby baalde dat het steeds net niet lukte. Zo schreef ze aan een kennis dat Martie echt ‘knock’ moest en dan zou zij via een sonde nog meer GHB toedienen.

Advocaat
De advocaat van Debby wuifde poging tot moord weg. Debby zat in een uitzichtloze situatie, bepleitte ze, en wilde Martie wakker schudden en hem laten beseffen dat hij moest stoppen met al die drugs. En zoals Debby zelf ook zei: “Als ik hem dood had willen hebben, dan was dat wel gelukt.”

De advocaat vroeg om Debby niet langer vast te houden, maar zo snel mogelijk te beginnen met de behandeling. Debby heeft een persoonlijkheidsstoornis en is volgens een rapport verminderd toerekeningsvatbaar. Ze wil ook zelf zo snel mogelijk aan de door deskundigen geadviseerde behandeling beginnen om op termijn weer haar leven op te pakken met haar twee zoontjes.

Vermiste Samed (33) uit Apeldoorn na ruim een week gevonden

Ik deed het 5 keer met de juf van mijn zoon: Ik ben doodsbang voor het nieuwe schooljaar