in

Darmkanker: symptomen en hoe je dit kunt ontdekken

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Darmkanker is een ziekte die wereldwijd veel voorkomt. Maar liefst één op de twintig mensen wordt ooit geconfronteerd met de ‘colorectale kanker’, dit is de medische verzamelnaam voor tumoren in de dikke darm en de endeldarm.

Door onwetendheid wordt er te weinig onderzoek gedaan en weten te weinig mensen hoe ze de ziekte kunnen ontdekken. Wij zetten de belangrijkste informatie daarom op een rijtje!

Poliep
Darmkanker begint in de meeste gevallen als een kleine, goedaardige poliep die uiteindelijk kan uitgroeien tot een kwaadaardig gezwel.

Dit is een traag proces en duurt gemiddeld acht tot tien jaar. Poliepen zijn goed te herkennen waardoor ze ook makkelijk verwijderd kunnen worden.

Het is dus waardevol als je weet dat er poliepen zijn, want dan kan darmkanker in veel gevallen voorkomen worden. Bij een vroegtijdige ontdekking heb je maar liefst 95 procent kans om te genezen. Wauw!

Taboe
De poliepen geven als het ware een ‘waarschuwing’ voordat de ziekte een groter probleem wordt. Toch heerst er nog steeds een taboe op darmkanker en laten te weinig mensen zich (gratis) testen.

Lees ook
Naaktloper maakt buurt helemaal gek

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn er jaarlijks bijna twee miljoen nieuwe gevallen bij darmkanker.

Opvallend hiervan is dat zo’n 85 procent van de patiënten met darmkanker ouder is dan vijftig jaar. Er zijn ook gevallen van patiënten die jonger zijn dan vijftig jaar. Deze groep neemt helaas ook toe.

Symptomen
Op tijd in actie komen is dus erg belangrijk bij darmkanker. De symptomen komen alleen pas boven water als de kanker zich al verder ontwikkeld heeft.

Ook zijn er geen typische klachten die eventueel duiden op darmkanker. Dit hangt namelijk af van de grootte van de poliep en het stadium waarin de kanker zich bevindt. Wel zijn er dingen waar je op kunt letten. We zetten ze voor je op een rijtje.

Beginstadia
In het begin is een poliep of gezwel 1,5 tot 2 centimeter groot. Je zult hier daarom weinig tot geen klachten van hebben.

Je voelt je misschien goed, de vertering en stoelgang verlopen goed en je hebt een gezonde eetlust.

Het is wel mogelijk dat er bloed in je stoelgang zitten dat nog niet met het blote oog zichtbaar is. In dat geval is testen heel waardevol.

Lees ook
Uit onderzoek blijkt dat elk broodje knakworst 35 minuten van je leven kost

Later stadia
Zodra de poliep of gezwel groter wordt, kunnen er klachten ontstaan. Zo is het mogelijk dat ontlasting moeilijk gaat of je stoelgang er anders uitziet.

De klachten kunnen erg overeenkomen met de klachten van andere darmziekten. Zo kan er duidelijk bloed in de stoelgang zitten, heb je aanhoudende buikpijn, een opgeblazen gevoel, onverklaarbare en aanhoudende verandering in de stoelgang (zoals constipatie en diarree), gewichtsverlies, bloedarmoede of een valse nood om naar het toilet te gaan. Wanneer je deze klachten ervaart, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Testen op darmkanker
Met een eenvoudige iFob-test is het mogelijk om darmkanker vroegtijdig op te sporen. Deze test krijgen mensen tussen de 50 en 74 jaar via het bevolkingsonderzoek gratis thuisgestuurd.

Door de test is het mogelijk om bloed in de stoelgang te vinden die misschien nog niet te zien is het met het blote oog. Bij afwijkende resultaten moet je een darmonderzoek (coloscopie) ondergaan.

Handige informatie
Ben je tussen de 55 en 75 jaar oud, maar heb je nog geen test ontvangen via het bevolkingsonderzoek?

Op de website van het bevolkingsonderzoek vind je meer informatie. Wanneer je ouder bent dan 75 jaar, dan kun je een test doen via de huisarts of apotheek.

Inbreker rukt zichzelf naast slapende vrouw in Breda

Man breekt jongeheer ’verticaal’ tijdens wilde s*kspartij